Сви ученици презбетеријанске школе из Камеруна које су наоружани нападачи киднаповали у недељу увече, данас су ослобођени, саопштили су званичници презбитеријанске цркве.


Фонки Самјуел Форба је испред презбитеријанске цркве казао да је свих 79 ученика ослобођено, али да су киднапери задржали двоје запослених из школе.


Он је рекао да су ученици изгледали исцрпљено и уплашено, преноси АП.


Позвао је киднапере да ослободи двоје преосталих заточеника, а старатеље да дођу по децу која су остављена испред презбитеријанске цркве у граду Беменда.


Према његовим речима, школа коју похађа 700 ученика је затворена због безбедносне ситуације.


Прочитајте још: МАСОВНА ОТМИЦА У КАМЕРУНУ: Киднаповано 78-оро деце, отмичари сепаратисти


Председник Камеруна Пол Бија упозорио је јуче сепаратисте да положе оружје или ће се, како је рекао, суочити са пуном снагом закона.


Како је Ројтерс раније пренео, у недељу је седамдесетдеветоро деце отето из презбетеријанске школе у близини камерунског града Беменда, где се углавном говори енглески језик, заједно с директором и возачем те школе.


Међутим, како је агенција напоменула, председник Камеруна није поменуо отмицу деце, већ само англофонске сепаратисте.


"Они морају да знају да ће се суочити са строгим законом и одлучношћу наших одбрамбених и безбедносних снага. Позивам их да положе своје оружје", рекао је Бија обраћајући камерунским посланицима.


Портпарол камерунске војске окривио је у понедељак сепаратисте за отмицу деце, али је портпарол сепаратиста негирао умешаност и оптужио владине војнике за киднаповање.


Како је раније пренето, мушкарци који себе називају "Амба дечаци" (Амба бојс), објавили су на друштвеним медијима видео снимак на којем се наводно виде ученици који су киднаповани из школе на северозападу Камеруна.


Назив "Амба дечаци" алудира на самопроглашену државу Амбазонију, коју наоружани сепаратисти покушавају да успоставе на северозападу Камеруна и у југозападним регионима.