Земљотрес јачине 7,1 степен погодио је данас Енкориџ, највећи град савезне америчке државе Аљаске, након чега је издато, а затим и повучено упозорење на опасност од цунамија за јужну обалу Аљаске.

Потрес се догодио око 13 километара од Енкориџа на дубини од 41 километра, саопштио амерички геолошки институт (УСГС).

АП преноси да информација о жртвама до сада није било, а да су се од снаге земљотреса, који је у јутарњим часовима погодио Аљаску, тресле зграде и да су људи из канцеларија и станова истрчали на улице.

Репортер америчке агенције, који се јавио из центра града, казао је да су се након потреса виделе пукотине на двоспратној згради.

Универзитет у Енкориџу је данас затворен као и аеродром док се процени да ли је причињена штета.

На фотографијама које су се појавиле на друштвеним мрежама виде се разрушени плафони учионица школе у Енкориџу, пукотине на путевима, а на једној се види аутомобил, заглављен једином читавом делу пута, окруженим пукотинама.

Убрзо након земљотреса, власти су издале и упозорење на цунами, позивајући нарочито становнике полуострва Кенај и других региона који окружују водену површину Кук Инлет на југу Аљаске.

Такође, полиција на острву Кодијак позвала је тада хиљаде становника да се "одмах евакуишу на подручја више надморске висине", али је, према најновијим извештајима агенције, ово упозорење повучено.

У Аљасци се у просеку догоди 40.000 земљотреса годишње што је више него збир земљотреса у свих осталих 49 земаља САД, напомиње агенција.