ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ПРОТЕСТ "жутих прслука" не јењава. И у недељу су побуњени грађани широм земље блокирали путеве и организовали различите акције којима исказују незадовољство социјалном политиком власти. Између експлозивних субота, "жути прслуци", осталим данима, одржавају ватру бунта која траје већ неколико седмица.

На кружним токовима и укључењима на ауто-путеве и у недељу је било напетости и неразумевања, али, истовремено, и исказивања симпатија. Велики део нације декларативно стоји иза "жутих прслука". Тамо где је мирно, на филтрираним барикадама, бунџије се боћају, играју карте, распаљују роштиље и позивају музичке звезде да им прекрате време. Возачима омогућују и да на неким местима прођу без плаћања путарине или уђу на паркинг. У Ници су и у недељу грађанима обезбедили бесплатни градски превоз.

Није свугде било тако идилично. Код Перпињана у ноћи између суботе и недеље запаљена је наплатна рампа. У близини Безијеа, недалеко од Монпељеа, нешто пре тога дошло је до врло озбиљног инцидента, када је возач шпанског камиона запуцао на чуваре барикада. Интервенисала је полиција, која је покушала да га заустави пуцњима у гуме. Касније је ухапшен.

Недеља је била и дан за пребројавање ожиљака грађанског бунта од суботе. Из Градске куће Париза су поручили да је штета далеко већа него претходне суботе. Један од разлога за то је и што је полиција била мобилнија, па су се групице побуњених учесника протеста раштркале по целом граду.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПАРИЗ СЕ РАШЧИШЋАВА: Полиција ноћ провела у приправности, ухапшено 1.200 људи

Биланс минулог суботњег протеста је близу 2.000 ухапшених у целој Француској, од којих је 1.700 задржано у притвору. Више од хиљаду их је, само у Паризу, приведено за један дан, што се не памти у савременој историји. На улице градова је изашло, према проценама власти, 136.000 људи, идентично као и викенд раније. Повређено је 179 особа.

Фото ЕПА


Булевар Осман, у којем је ретко који излог "преживео" протест, али и неке друге улице, сведоче о љутњи грађана. Међу демонстранте су се, по обичају, увукли и профитери. Озлојеђени власници бутика су почели да се самоорганизују, ангажујући приватно обезбеђење. У 17. арондисману, приликом покушаја пљачке једне златаре, власник је крадљивце растерао претећи гуменим мецима.

Крш и лом после бунтовничке суботе освануо је јуче и на улицама Бордоа, Тулуза, Марсеља, Нанта... Из Бордоа су стигли снимци како пљачкаши, у трку, немаскирани, пустоше продавницу компјутера и телефона. Сличне сцене виђене су и у Сент Етјену, где је, после грађанског протеста, остало много полупаних излога, исписаних порука и опљачканих радњи.

ПРЕСКУПО ПОКРЕТ и протести "Жути прслуци" имаће озбиљан утицај на француску економију, изјавио је француски министар финансија Бруно ле Мер. "Можемо да очекујемо ново успоравање економског раста на крају године, због протеста", рекао је Ле Мер. Он је то оценио после обиласка продавница и ресторана, демолирних током суботњих протеста.

"Жути прслуци" нису задовољни и најављују наставак протеста. Траже конкретне и јаке мере, пре свега у корист ниских пензија и плата. Поручују да бунт неће престати све док не буду у стању да на крају месеца напуне фрижидер. Напротив, тек најављују хаос.

Огорчени грађани неће награде, једнократну помоћ и асистенцију, већ правичну плату. На делу је опште одбацивање политичара и синдикалиста. Демонстранти не желе да било ко искористи домете њиховог бунта. Паралелно, ђаци најављују велики протест у уторак, а пољопривредници, из својих, али такође социјалних разлога, у среду.

"Жути прслуци" не пребацују све на рачун Макрона, истичући да се проблем провлачи већ четрдесет година. Али на Макрона су кивни, не само зато што је тренутни станар Јелисеја већ и зато што је, долазећи на власт, обећао да ће управо он бити носилац промена у друштву који ће раскрстити са наслеђем прошлости. А то се није догодило. Напротив, затворио се у Јелисеј као јупитеријански шеф државе.

Представници побуњених грађана очекују да се председник коначно огласи. То би, према најавама, требало да се догоди почетком седмице. Пред Емануелом Макроном је изузетно тежак задатак, да поврати тешко пољуљано национално јединство између богатих грађана и обичног света.

Фото ЕПА


УЗДРМАНИ ТЕМЕЉИ

НЕМАЧКИ медији наводе да се ради о устанку који потреса француске темеље, као и да је председник Емануел Макрон пољуљан и да је жртва револуције коју није знао да предвиди. "Да ли је ово последње поглавље неолибералне бајке у коју више нико не жели да верује", пише "Велт". "Жути прслуци повезују либерални захтев за нижи порез с борбом левице против богатих у Паризу", наводи немачки државни радио Дојчландфунк, који напомиње да су порези и дажбине у Француској највиши у Европи.И. С.