Председник САД Доналд Трамп оценио је данас да су заменик министра правде и некадашњи шеф ФБИ "по свему судећи планирали веома илегално дело" приликом разговора о уставним начинима да га уклоне с власти 2017.

Тај разговор, о ком су медији први пут известили у септембру, потврдио је Ендрју Мекејб, вршилац дужности директора ФБИ после смене Џејмса Комија у мају 2017.

Како је Мекејб рекао у јучерашњем интервјуу, и он и други човек министарства правде Род Розенштајн су у то време били "веома забринути" по питању Трампа, за ког су сумњали да жели да угаси истрагу о наводним везама људи из његовог изборног штаба с Русијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Komi: Tramp vlada kao "mafijaški šef"

У том контексту су њих двојица "разговарала о 25. амандману" Устава САД који дозвољава потпредседнику и већини владе да смене председника ако докажу да је "неспособан" да обавља дужности, навео је Мекејб.

Трамп је данас на то реаговао амбивалентно - доводећи у сумњу кредибилтет Мекејба, смењеног у марту 2018. због "недостатка искрености", а истовремено донекле потврђујући његове наводе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Tramp: Obaveštajci priznali da je kompromitujući materijal lažan

"Вау, какве лажи вршиоца дужности директора ФБИ, одавно обешчашћеног Ендрјуа Мекејба. Отпуштен је због својих лажи и његова прича постаје све луђа. Он и Род Розенштајн су, рекло би се, планирали веома илегално дело и ухваћени су", навео је председник САД на Твитеру. Када је цео случај доспео у медије, Розенштајн је негирао да је желео да уклони Трампа а касније је навео да је могуће да се радило о лошој шали.

Розенштајн није коментарисао Мекејбове наводе из интервјуа да је Трамп у више наврата више веровао руском председнику Владимиру Путину него америчким обавештајним службама.