На првим општим изборима у Тајланду после државног удара, 2014. године, у вођству је владајућа партија Палан Прачарат која има подршку војске. Тајланђани су бирали 500 чланова доњег дома парламента, док 250 представника горњег дома бира војска, због чега се предвиђало да ће генерал Прајут остати председник владе.

Пред генералом је, међутим, тежак задатак, јер су његови највећи политички противници симпатизери бившег премијера Таксина Шинаватре и његове странке Пуеа Таи, која има значајну подршку у самом Бангкоку и на северу земље. И Шинаватрин син је, такође, постао члан ове странке на чијем челу је до пуча била Таксинова сестра.

Таксин је у егзилу да би избегао затворску казну, али партије повезане с њим су у међувремену, ипак, побеђивале на изборима.

Шинаватра, који је својевремено економски подигао Тајланд, али се суочио и са оптужбама за корупцију, већ десетак година је држављанин Црне Горе. Он је, по скраћеном поступку, добио црногорски пасош иако је у том тренутку био кривично гоњен због корупције.

Прича је прерасла у озбиљан случај кад се показало да је документ издат човеку који је у Тајланду правоснажно осуђен на две године затвора, и ког тражи Интерпол. Тајландска влада је опозвала све пасоше бившег премијера, да би нешто касније било откривено да је Шинаватра у Либерију ушао са пасошем на којем пише Монтенегро.

Симпатизери бившег премијера Тајланда Шинаватре/Фото: АП

Већ наредне, 2010. године, "најбогатији Црногорац" из Дубаија је са породицом долетео авином у Тиват, када је Управа полиције саопштила да нема основ за предузимање мера из своје надлежности према "господину Шинаватри".

СЕСТРА ЈИНГЛУК БИЛА У ПОСЕТИ МИЛУ

ЗАНИМЉИВО је да је Таксинова сестра Јинглук Шинаватра на власт дошла 2011, а причало се да ју је брат, као председницу владе краљевине, повремено саветовао око крупнијих одлука. Током радне посете Тајланду Мило Ђукановић се годину касније састао са Јингулик, да би она 2013. узвратила посету Подгорици.