Последњи редовни брифинг портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове за новинаре обележило је и нејасно присуство извесног Дејана Берића, који се представио именом и презименом и позвао на, јавности до сада непознат, медиј под именом Политража.

Ништа мање необично за формат оваквог догађаја у руском Министарству није било ни Берићево питање Захаровој, које преноси Спутњик, да ли је "Александар Вучић убачени Тројански коњ са задатком да посвађа српски и руски народ".

Захарова је, уз опаску да не би правила таква поређења кад је реч о Вучићу, односно да за њега има далеко "људскије" асоцијације, нагласила да таква питања треба да постави српским политичарима, а да она представља руско Министарство и да је "сасвим задовољна земљом" коју представља.

Берић, међутим, јавности није познат као новинар.

Није познат ни наводни медиј на који се позвао, Политража, нити се могу пронаћи подаци да ли се ради о порталу, листу или неком другом медију, какав садржај објављује и где је регистрован.

Није познато ни како је Берић добио новинарску акредитацију, без које иначе не би могао да уђе у руско Министарство спољних послова.

Реч је, иначе, према подацима са интернета, али и наводима појединих српских медија, о такозваном добровољцу, пореклом из села Путинци код Руме, који се у Украјини борио на страни проруских снага.

Према доступним подацима са Википедије, Берић се снагама самопроглашене Доњецке републике придружио 2014. године, као, како сам тврди, снајпериста, а безбедносне службе Србије и Украјина га наводно сматрају за терористу и налази се на потерници Интерпола.

Снимци са Јутјуба показују да га је својевремено одликовао председник самопроглашене ДНР Александар Захарченко, који је погинуо прошле године у нападу на ресторан у ком се налазио.

Обраћајући се Захаровој, он је као увод изнео низ тврдњи с намером да поткрепи питање, наводећи тако да Вучић говори о војној неутралности Србије, а при томе се у српском Министарству одбране наводно "налази штаб НАТО".

За то време, наводи он, руско-српски хуманитарни центар није добио дипломатски статус.

Вучић долази у Москву и моли председника Путина за помоћ око Косова, док у Бриселу потписује споразуме са косовским Албанцима, рекао је Берић, према снимку прес конференције на твитер налогу руског Министарства.

"Ако погледамо шта се све дешава у Србији и како влада подржава Запад и испуњава њихове захтеве, да ли вам се чини да је Вучић убачен као Тројански коњ са задатком да посвађа српски и руски народ?", "поентирао" је Берић.

Захарова је, уз опаску да не би правила таква поређења кад је реч о Вучићу, упутила "новинара" Берића на српске политичаре, истичући да она представља руско Министарство и да је "сасвим задовољна земљом" коју представља.

"А, сва питања која имате о српским политичарима, постављајте Србији", рекла је портпаролка руског МСП.

Она је поновила став Русије да Москва добро види све проблеме са којима се суочава Србија и покусава да јој помогне у свим оним питањима за која се Београд обраћа за помоћ.

То чини, како је рекла, у сарадњи са Србијом и на иницијативу Србије.

"На молбу Србије, која се заснива на интересима српског народа, дужи низ година бранимо њене интересе на међународној сцени, пре свега када је реч о Косову, користећи све правне институте и инструменте дипломатије", каже Захарова.

Како је оценила, Русија не ставља на прво место сопствене ставове, већ ставове званичног Београда.