ПРВИ пут у Русији, близу Москве, фабрика "Мерцедесових" аутомобила! Инвестицију вредну четврт милијарде евра, у погон су у среду пустили руски председник Владимир Путин и немачки министар привреде Петер Алтмајер. Свечаности је присуствовао и Дитер Цече, шеф "Дајмлера", у чијем је власништву "Мерцедес-Бенц". Отворено је хиљаду радних места.

Фабрика, према писању немачке штампе, треба да означи нови продор у билатералној сарадњи и прављењу профита, управо у овим екстремно неповољним економским временима, обележеним и санкцијама САД и ЕУ због политике Кремља према Украјини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРЖИШТЕ ЛУКСУЗНИХ АУТОМОБИЛА: Мерцедес задржао "круну", BMW прати, Ауди у паду

"Мерцедесов" погон треба да покаже потенцијалним страним инвеститорима да је, упркос свим ризицима, смислено улагати новац у руско тржиште. Ради се о томе да се изгради ново поверење, што је нагласио и Алтмајер, коме је ово било треће путовање у Русију, за једва нешто више од годину на министарској позицији.

Медији у Немачкој подсећају да су домаћи произвођачи у области ауто-индустрије традиционално добродошли у Русији. Помињу да Путин изванредно говори немачки и радо седи за воланом њихових возила. У овој земљи већ постоје производни погони "Фолксвагена", БМВ-а, док је "Опел" недавно најавио да ће, после кризе због које се повукао 2015, ове године имати велики "камбек" са своја три нова модела.


Путин оставља "траг" на мерцедесу

Сва возила која "Дајмлер" намењује руском тржишту, силазиће са производних трака ове, у среду отворене фабрике. Такозвана локална стратегија, присутна је и у другим регионима широм света. Захваљујући њој, трговина је независна од царинских и транспортних проблема, који би могли да настану.

- Обе стране имају велике интересе да изграде ново поверење - оценио је Алтмајер. .

Обим трговине двеју држава лане је достигао 61,9 милијарди евра, према подацима немачког Министарства привреде.


Први аутомобили на траци у Москви

ВАЖНО ТРЖИШТЕ

РУСИЈА је за овог произвођача из Штутгарта, већ годинама веома важно тржиште. Лане је "Мерцедес" на руском тржишту продао 37.788 возила, што је за три одсто више него 2017. године. И ове године очекује се благи пораст, што унеколико заостаје за општим трендом продаје немачких возила која је од 2017. до прошле године забележила скок од 12,8 одсто продавши 1,8 милиона возила.