У афери Ибица, којом је срушен аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе, једну од главних улога има један бечки адвокат који је повезао Штрахеову "десну руку" Јохана Гуденуса и наводну нећаку једног руског милијардера, а медији спекулишу да би рушење ове двојице политичара могло бити последица унутарпартијске интриге.


Гуденус је, у изјави аустријским медијима, рекао да га је један бечки адвокат повезао с наводном нећаком руског милијардера.


Према његовим речима, све је почело 24. марта 2017. у једном бечком кафићу, где је наводна нећака милијардера с њеним немачким пријатељем, тим бечким адвокатом, ступила у контакт са Гуденусом.


"Жена се представила као Летонка и дошла је у ресторан мерцедесом 'мајбах' са шофером", присећа се Гуденус.


Указао је да га је посредница за продају некретнина, с којом је дуго пријатељ, назвала и рекла да се неко интересује за његово ловиште.


Око тог посла умешао се и адвокат, који је потом успоставио контакт и потврдио идентитете заинтересованих купаца - Летонке и њеног немачког пријатеља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СКАНДАЛ У АУСТРИЈИ, ПРОЦУРЕО ТАЈНИ ВИДЕО СА ИБИЦЕ: Штрахе нуди повластице нећаки руског милијардера која жели да купи бечки дневник (ВИДЕО)


Адвокат и Немац, како даље каже Гуденус, тврдили су да су догогодишњи пријаељи.


Према његовим речима, добијање његовог поверења трајало је пола године, уз више састанака.


Навео је да је Летонку видео два до три пута у Бечу, њеног пријатеља из Немачке чешће, а да након кобне вечери на Ибици, ту жену никада није више срео.


Казао је да је повремено био сумњичав, али да није ни помислио да се ради о клопци.


"Веома ми је непријатно што сам шефа увукао у ово", констатовао је Гуденус.


Бечки дневник "Курир" покушао је да провери причу код поменутог бечког адвоката, али уместо да одговори лично, он је ангажовао другог адвоката који је замолио за разумевање позивајући се на обавезу држања у тајности података о клијентима и да не жели да се његово име објављује.


Исти дневник поставља питање ко стоји иза ове клопке, да ли израелски Мосад, као што неки кругови у ФПО тврде, или је пак реч о унутарпартијској интриги против двојице главних људи странке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Штрахе жели да докаже „невиност“


Наиме, више инсајдера тврде да један "траг" води до партијског окружења Штрахеа и Гуденуса.


Претходно је Гуденус рекао и да је наводно попио те вечери, додавши да му је можда дато неко средставо, јер се не сећа великих делова те кобне вечери, током које је у вили на Ибици сниман скуп на којем је Штрахе обећао државне послове саговорницима у замену за финансијску подршку његовој странци, и још указао како могу да заобиђу контролне власти.


"Недостаје ми делимично сећање о сатима проведених те вечери и не знам више ни шта сам све рекао у таквом стању, и како сам деловао", додаје некадашњи шеф посланичког клуба ФПО у аустријском парламенту.


Додао је, међутим, да тиме не жели да умањи или негира своју кривицу, јер је сам био наиван и упао у клопку.