Међународна организација за заштиту деце "Save the Children" саопштила је данас да најмање 280 милиона деце у свету данас има бољу шансу да одрасте у здрављу, у безбедном окружењу и добије образовање него што је то био случај у било ком тренутку у току две протекле деценије.

Прочитајте још:
Око 350 милиона људи у свету је депресивно


У новом глобалном извештају о деци који је та организација објавила уочи обележавања Међународног дана детета, 1. јуна, на основу Индекса прекинутог детињства је рангирано 176 земаља.

Индекс прекинутог детинства процењује колико је деце у одређеној заједници угрожено услед фактора као што су лоше здравље, неухрањеност, искључивање из образовања, дечији рад, бракови малолетника, малолетничке трудноће и екстремно насиље.

Прочитајте још:
У свету 3,9 милијарди људи пати од болести зуба


Процењено је да је у 2000. години 970 милиона деце "остало без детињства" услед догађаја који су мењали њихове животе. Тај број данас је смањен на 690 милиона, што значи да 280 милиона деце широм света има бољи живот, а у 173 од 176 земаља света ситуација у којој деца живе је боља него што је била пре две деценије."Подаци о земљама на основу којих је сачињен извештај прикупљени су већином од УН агенција.

Depositphotos_

Промене у подацима, па према томе и позиционирању земаља на листи сачињеној на основу индекса прекинутог детињства, могу бити последица реалног погоршавања услова, а у неким земљама повећање броја деце угрожене одређеним факторима може да буде резултат бољег праћења и доступнијих података који омогућавају боље разумевање услова за децу у тим срединама," истиче се у саопштењу организације Save the Children.

На овогодишњој листи земаља сачињеној према Индексу прекинутог детињства, Србија се налази на 46. позицији. Од осталих земаља у региону Словенија дели треће место са Норвешком, Хрватска се налази на 29. позицији, Босна и Херцеговина заузима 38. место, Црна Гора је на 50. позицији, Албанија се налази на 61. а Северна Македонија на 69. месту.