БРИСЕЛ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ВАНРЕДНИ самит шефова држава или влада земаља чланица завршен је у Бриселу без договора кључних актера на европској политичкој сцени у вези с именом наследника Жан-Клода Јункера на месту председника Европске комисије.

Тако је неслагање исказано између француског председника Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел у последње време током предизборне кампање, још више дошло до изражаја после европских избора.

И Меркелова и Макрон су чврсто ушанчени у својим ставовима. Немачка канцеларка здушно брани кандидатуру свог Баварца Манфреда Вебера, истичући да је ова опција природна и јасна. Макрон, са својом струјом као арбитар за већину у парламенту, међутим, истиче да је против било каквог аутоматизма и захтева кредиблину личност, способну да изгради нову динамику која ће одговарати предстојећим пројектима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ценкање у Бриселу

- Желим да се ујединимо. Ако свако остане чврсто при неким именима, бићемо блокирани - рекао је Макрон после неуспешног усаглашавања ставова са немачком канцеларком.

Из делегације Француске у Бриселу се чуло да Макрон не инсистира на томе да Француз буде на лидерској позицији, али да је важно да он говори француски како би се изразила језичка разноликост Европе.

ДВЕ ЖЕНЕ И ДВА МУШКАРЦА Француски председник је изјавио да се он залаже да Европску унију у наредних пет година предводе две жене и два мушкарца јер му је важно да постоји родна равноправност, али није желео да наведе имена својих фаворита за те позиције. - За мене је кључно да људи на најосетљивијим позицијама деле наш пројекат и да буду најхаризматичнији, најкреативнији и најкомпетентнији - рекао је Макрон.

- Мишел Барније није нужно кандидат кога подржава Француска. Не намеравамо да именујемо Француза. Али они морају да говоре француски - рекао је неименован француски званичник.

Извори блиски ванредном самиту истичу да су и Макрон и Меркелова одлучни да истрају у својим ставовима, и по цену да даље покваре односе. Макрон ту, донекле, наступа с комотније позиције, јер Меркеловој ускоро истиче мандат.

Ипак, никада не треба потценити снагу Берлина.

Намера је да се договор постигне већ до следећег редовног самита који ће бити одржан 20. и 21. јуна, да се не би довео у питање календар догађаја око именовања који следе на врху различитих европских институција. Ситуација је, међутим, таква да је тешко давати оптимистичке процене у том правцу.

Да невоља буде већа, сукцесивно до краја године морају да се нађу и замене за председника Европског савета Доналда Туска, Европског парламента Антонија Тајанија, председника Европске централне банке Марија Драгија или, на пример, шефице европске дипломатије Федерике Могерини која је, уједно, била и главни преговарач за косовско питање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Либерали најпожељнија "удавача" у парламенту


Четири имена су, као што је познато, тренутно у оптицају.

То су, уз Вебера, социјалиста Холанђанин Франс Тимерманс, либерална Данкиња Маргрет Вестагер и Макронов избор Француз Мишел Барније.

Председник Европског савета Доналд Туск је упозорио да међуинституционални конфликт никоме није у интересу. Засада, међутим, нико не попушта, а једно од решења могло би да буде да се ова имена "промешају" на највишим функцијама.