MOСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


БЕЗ обзира на раст светске трговине који сада износи три одсто годишње, лидери земаља света морају да признају да се постојећи модел економских односа налази у кризи - изјавио је у петак председник Русије Владимир Путин на завршном заседању Међународног економског форума. - Последњих десет година проблеми се повећавају јер западне земље не могу да издрже конкуренцију, па се користе санкцијама и воде трговински рат. Један од примера је покушај САД да зауставе градњу гасовода "Северни ток 2".

Руски лидер је објаснио да пројект "Северног тока 2" одговара националним интересима свих земаља које учествују у његовој градњи. Али не одговара онима који не могу да поднесу конкуренцију, објаснио је Путин, алудирајући на САД.

Путин је рекао да напори САД да наметну своју доминацију свету и изгурају компанију "Хуавеј" са светског тржишта може да буде први знак да почиње нови технолошки рат.


Прочитајте још - Русија започела тестирање плутајуће нуклеарне електране

Председник Русије је и ове године предложио да се ревидира однос ка долару као резервној валути, јер је он постао средство притиска, па због тога пада поверење према њему. Домаћини су били задовољни бројем гостију из седамдесетак земаља, што је доказ да Вашингтон и њему верни савезници нису успели да изолују Русију, чије је тржиште интересантно великим компанијама.

У петак су у Санкт Петербургу говорили и главни инострани гости, кинески председник Си Ђинпинг, председник Бугарске Румен Радев, јерменски премијер Никола Пашињан и премијер Словачке Петер Пелегрини.