Тачно месец дана пре одржавања превремених парламентарних избора у Грчкој, анкета коју је спровела „Метрон Аналyсис“ показала је да главна опозициона странка у тој држави Нова демократија има предност од 7,7 одсто у односу на владајућу странку СИРИЗА, преноси грчки лист Катимерини.

Резултати анкете показују да ће 31,2 одсто испитаника гласати за опозициону Нову демократији, док ће 23,5 одсто гласати за политику владајуће СИРИЗА.

За Покрет за промене (КИНАЛ) је 6,1 одсто испитаника рекло, 3,8 одсто за Комунистичку партију Грчке, док би 3,6 одсто дало подршку десничарској странци Златна Зора.

Очекује се да ће новоформирана страње МеРА25, коју је основао бивши министар финасија Јанис Варуфакис, освојити 2,8 одсто гласова, а крајње десничарско „Грчко решење“ добити 1,7 одсто, што, према овој анкети, значи да обе странке неће успети да уђу у грчки парламент.

Анкета је спроведена на узорку од 1.203 људи од 3. до 5. јуна на захтев грчке телевизије Алфа.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Северна Македонија неће добити датум за преговоре са ЕУ?

Превремени парламентарни избори у Грчкој ће бити одржани 7. јула, након што је владајућа странка СИРИЗА изгубила на изборима за европски парламент и локалним изборима у тој држави.

(Крај) мит/дрм