ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: МОСКВА

КОНСТАНТИНОПОЉСКИ патријарх Вартоломеј, који је дао томос новооснованој расколничкој цркви у Украјини, дефинитивно не проналази своје место у свему што се догађа. Јер, прво је благословио уједињење Украјинске православне цркве Кијевског патријархата на чијем је челу био самопроглашени патријарх Филарет и Украјинске аутокефалне православне цркве, а сада одједанпут тврди да никаквог патријарха у Кијеву није ни било!

Цариградски патријарх Вартоломеј је скинуо анатему са поглавара расколничких цркава у октобру 2018, после чега је Руска православна црква раскинула односе са Цариградском патријаршијом. И сада кад се Филарет "узјогунио", из Инстанбула Вартоломеј преко украјинских новинара поручује да никада није постојао Кијевски патријархат, а ни сада га нема.

Сабор уједињења је био 15. децембра 2018, а службена регистрација је завршена 30. јануара 2019. године. Важно је знати да је митрополит Епифаније, поглавар новоосноване цркве, био некадашњи Филаретов сарадник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Украјинци законом отели име канонској Украјинској православној цркви

Наравно да је најновија изјава Вартоломеја озлоједила остарелог самопроглашеног патријарха Филарета, који сада тврди да их је Вартоломеј преварио јер нису добили пуну самосталност већ су постали у много чему зависни од Цариградске патријаршије.

Вартоломеј се запетљао у Украјини јер је под притиском америчке државне администрације променио првобитни став о расколу у Украјини. Прилично дуго Вартоломеј је, као и други православни патријарси, био против расколника и није признавао самопроглашеног патријарха Филарета, као ни другу расколничку цркву. Он је одбио захтев некадашњег председника Петра Јушченка да да аутокефалност расколницима. У то време на Вартоломеја америчка администрација није правила никакав притисак.

Самопроглашени патријарх Филарет / Фото МК


Касније се ситуација променила и кад је Вашингтон иницирао санкције Запада против Русије, Америка је одлучила да покуша да удаљи и украјинске православце од Москве. У Инстабул код Вартоломеја су почели да стижу емисари из Вашингтона и он је под њиховим притиском променио став. Тако је Петар Порошенко успео да уз помоћ Вашингтона политичким путем створи нову украјинску православну цркву. Међутим, упркос политичким и полицијским притисцима, на своју страну расколници нису успели да добију значајнији број попова из редова Украјинске православне цркве Московског патријархата, која је и даље остала верна руском патријарху Кирилу.

Митрополит Епифаније

На крају је постало сасвим јасно да много већу аутономију има Украјинска православна црква Московског патријархата, која је остала лојална патријарху Кирилу, него новооснована црква. Руководство цркве лојално патријарху Кирилу одлучује о свему самостално, осим што заједнички са Москвом координира спољну политику.


"ПРИМИРИВАЊЕ" ФИЛАРЕТА

МИТРОПОЛИТ Епифаније (на слици), који сада руководи новооснованом црквом, покушао је да "примири" и даље амбициозног самопроглашеног патријарха Филарета, коме је бивши председник Украјине Порошенко лани дао Орден хероја. На последњем синоду новоосноване цркве митрополит Епифаније је казао да су све одлуке самопроглашеног патријарха Филарета после сабора уједињења поништене и да немају значај. Епифанијев указ је објављен на сајту новоосноване цркве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Патријарх Кирил: Нова украјинска црква — удружење расколника