Италијански вицепремијер Матео Салвини изразио је данас уверење да ће Рим бити у стању да постигне договор са Европском унијом о италијанским јавним финансијама.

Салвини би касније данас требало да се састане са другим потпредседником Владе Луиђијем ди Мајом из "Покрета пет звездица" и премијером Ђузепеом Контеом, који је поновио своју претњу да ће поднети оставку ако двојица коалиционих лидера не успеју да постигну компромис у буџетском спору са Бриселом, преноси агенција Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brisel "disciplinuje" Rim zbog javnog duga

"Последња ствар коју желимо да урадимо јесте да уђемо у сукоб са Европом. Једина ствар око које нисам спреман на компромис јесте потреба да се смањи стопа незапослености у Италији", рекао је Салвини на конференцији за новинаре.

"Верујем да је и у интересу Европе да има Италију која функционисе а не Италију која посрће, те сам уверен да се међу разумним људима може постићи споразум", навео је Салвини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  ISTORIJSKI PRESEDAN: EU odbila italijanski budžet, evo šta čeka Rim i Brisel

Италија је пред опасношћу да против ње буде покренут дисциплински поступак због дуга од 2.300 милијарди евра, који је готово 1,3 пута већи од њеног БДП-а, што је други највећи ниво дуга у еврозони после Грчке.