Европска унија је саопштила данас да нема јасну стратегију како да обезбеди континуирану набавку кључних сировина, уколико Кина, водећи светски добављач минерала ретке земље, тај извоз искористи као средство у ескалирајућем америчко-кинеском трговинском рату.

Прочитајте још: ТРГОВИНСКИ РАТ - Адут Кине у сукобу са САД "метали ретке земље"

Европска комесарка за трговину Сесилија Малмстрем изјавила је да је Европска комисија почела подробно да разматра то питање, али да није развила јасну стратегију, преноси Ројтерс.

"То је дефинитивно нешто о чему смо почели да разговарамо. Још немамо стратегију у вези са тим, јер је то само претња. Ипак, ово је ствар где морамо да будемо сигурни да ћемо и даље имати приступ (сировинама)", рекла је Малмстрем на једном догађају чији је домаћин Броигл тинк-тенк организација у Бриселу.

Додала је да се надају да трговински рат неће ескалирати до тог нивоа.

Прочитајте још: Трамп: Кина веома жели трговински споразум са САД

Растуће тензије између Сједињених Држава и Кине изазвале су забринутост да би Пекинг могао да искористи своју доминантну позицију добављача минерала ретке земље као средство у трговинском рату између две водеће светске економске силе.

Минерали ретке земље су група од 17 хемијских елемената који се користе у производњи широког спектра робе широке потрошње - од ајфона до електричних аутомобила, а круцијални су и у војној индустрији - млазни мотори, сателити и ласери.

У периоду од 2004. до 2017. године, Кина је имала удео од 80 одсто у америчком увозу ових минерала. Мало је алтернативних добављача који у овој сфери могу да се такмиче са Кином, која поседује 37 процената светских резерви минерала ретке земље.

Малмстрем је рекла да ослањање на кинеску производњу ове изузетно важне сировине представља "веома сложено питање" које илуструје апсурдност трговинских ратова.