СИТУАЦИЈА на нафтном путу у близини Ормуског мореуза је заоштрена после другог напада на танкере за месец дана у Оманском заливу. САД за напад на норвешки и јапански танкер оптужују Иран, Техеран то демантује, док обе земље појачавају борбену готовост, а цена нафте - расте.

Техеран и Вашингтон су ушли у прави рат речима.

- Иран је то урадио. Видимо брод са неексплодираном мином, и то је потписао Иран - рекао је Трамп, позивајући се на видео-снимак Пентагона.

На снимку се види магнетна, "лепљива" мина, причвршћена за јапански танкер, пре него што је уклоњена. Портпарол централне команде америчке војске Бил Урбан прецизирао је да је брод иранске Револуционарне гарде примећен у 16.10 по локалном времену, како се приближава јапанском танкеру и уклања неексплодирану магнетну мину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рохани: САД да суспендују санкције Ирану због великих поплава

Морнари јапанског танкера "Кокука Курејџес", међутим, видели су "летеће објекте" пре напада. Председник компаније јапанског танкера Јутака Катада одбацује наводе о минама као лажне, јер су сва оштећења на броду изнад нивоа воде.

Док се трага за виновником напада, америчка Централна команда саопштила је да Вашингтон не жели ангажман у новом сукобу на Блиском истоку, али је упутила разарач "Мејсон" на место напада да, ако затреба, "брани америчке интересе". И други разарач "Бејнбриџ" је у блиском контакту са јапанским оштећеним танкером.

Копља се укрштају око Ормуског мореуза, којим путује петина светске нафте.

- Ми смо одговорни за одржавање безбедности у Ормуском мореузу и ми смо спасли посаду тих нападнутих танкера у најкраћем могућем времену - каже портпарол иранског Министарства спољних послова Абас Мусави.

Трамп одбацује могућност да би Техеран на дуже време могао да затвори мореуз:

- Иранци неће затворити мореуз. Он неће бити затворен на дуже и они то знају. То им је изричито речено - рекао је Трамп, а на питање како планира да одговори Техерану и заустави будуће сличне инциденте, додао је - "видећемо".

С друге стране, председник Ирана Хасан Рохани оптужио је САД:

- Америчка влада последње две године има агресиван став и представља озбиљну претњу за стабилност у региону и свету, јер крши сва међународна правила - изјавио је Рохани.

Додао је да ситуација на Блиском истоку захтева ближе везе Ирана и Русије, док је кинески председник Си Ђинпинг иранском колеги поручио да ће Пекинг наставити да развија стабилне везе са Ираном, без обзира на ситуацију.

АНТИИРАНСКА ПОЛИТИКА

РУСИЈА је у петак затражила да се закључци после напада на два танкера у Оманском мореузу за које је Вашингтон директно окриво Иран не доносе пребрзо. Руско Министарство спољних послова наводи да је неприхватљиво оптуживати било кога за повезаност с тим инцидентом пре закључака међународне истраге.

- Сведоци смо вештачке ескалације тензија великим делом због антииранске политике САД - наводи се у саопштењу и позивају се све стране на уздржаност.