Посланица шпанске Социјалистичке радничке странке (ПСОЕ), Ираче Гарсија Перез изабрана је данас за шефицу посланичког Клуба социјалиста и демократа (С&Д), друге по снази политичке групације у Европском парламенту.


Гарсија Перез ће европске социјалдемократе предводити наредних пет година, а на тој позицији је заменила Немца Уда Булмана, који је повукао кандидатуру након што је његова странка СПД доживела тежак пораз на европским изборима.


Иначе, ПСОЕ је са 20 посланика најмногобројника странка унутар Клуба С&Д, испред немачке СПД који има 16 посланика.


"Од свог настнка Европска унија није била угрожена као данас. Последњих смо година сведоци појаве популистичких, еурофобних, ксенофобних и крајње десних странака које су на површину избациле најгоре духове наше прошлости. Такође видимо раст неједнакости након финансијске кризе, а Унија није била у стању да задовољи потребе људи", рекла је она у свом обраћању.


Прочитајте још: ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Почеле приче о коалицијама


Зато, истакла је, социјалдемократе морају бити заступљене у европским институцијама јер, како је рекла, неприхватљиво је да три европске институције буду у рукама конзервативне Европске народне партије (ЕПП), као што је то био случај у прошлости.


"Радићемо на изградњи Европе која је више социјална, феминистичка и еколошка", додала је она.


С&Д је са 153 посланика друга странка у Европском парламенту после Европске народне странке која има 179 посланика.