Министарство спољних послова Турске саопштило је данас да је лидер кипарских Турака Мустафа Акинџи предложио међународно признатој влади кипарских Грка у Никозији да две стране сарађују у потрази за гасом код обала Кипра, преноси Ројтерс.

Наводи се да је овај предлог, којим је прослеђен путем ЕУ, стигао након упозорења Брисела на рачун Турске.

Ројтерс је у четвртак имао увид у нацрт саопштења у којем се наводи да ће Европска унија на одређено време обуставити разговоре на високом нивоу с Анкаром, као и преговоре о споразуму о ваздушном саобраћају, а замрзнуће и финансијска средства намењена Турској за наредну годину, због илегалног бушења морског дна у потрази за гасом и нафтом код обала Кипра.

У нацрту саопштења се додаје да ће о заједничкој одлуци ЕУ, чија коначна верзија може да буде у међувремену измењена, расправљати изасланици држава чланица Уније на састанку у Бриселу, са циљем да саопштење буде усвојено у понедељак када се буду састали министри спољних послова земаља европског блока.

"У светлу континуираних и нових илегалних активности Турске везаних за бушење, (ЕУ) да суспендује преговоре о Свеобухватном споразуму о ваздушном саобраћају и слаже се да до даљњег не одржава састанке дијалога који се воде на високом нивоу", пише у саопштењу.

У њему даље стоји да "Савет (ЕУ) подржава предлог (Европске) комисије за смањење предприступне помоћи за Турску за 2020. годину и позива Европску инвестициону банку да поново размотри давање позајмица уз Турској, пре свега када је у питању задуживање (турске) државе на тржишту хартија од вредности".

Такође се наводи да ће ЕУ бити спремна на увођење још рестриктивнијих мера уколико Турска настави са бушењем.