Италијанска и америчка полиција покренуле су координисану акцију против великих криминалних породица које су желеле да обнове своју базу на Сицилији, изјавили су данас италијански истражитељи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Украјински неонацисти хтели ракетом да убију Салвинија, западни медији хтели да окриве - Русију?!

Више од 200 полицајаца, укључујући и припаднике ФБИ из САД спровело је у зору 19 налога за хапшење припадника клана Инцерило у главном граду Сицилије Палерму и породице Гамбино са седиштем у Њујорку, пренео је Ројтерс.

Организована криминална група на Сицилији позната као Коза ностра је у стању сталне промене од смрти шефа Салватореа "Тото" Рине, који је преминуо у затвору 2017. године након што је провео скоро четврт века иза решетака.

Рина је покренуо мафијашки рат на том медитеранском острву 80-их година, присиљавајући породицу Инцерило на самонаметнуто изгнанство у Сједињеним Америчким Државама, док је његов клан преузео конторолу над територијом Палерма.


Породица од тада покушава да поврати свој положај потпомогнута снажним савезницима у Њујорку.Истрага, названа" Нова веза ", утврдила је да постоји јака веза између Коза Ностре у Палерму и америчког организованог криминала, са посебним освртом на моћну криминалну породицу Гамбино у Њујорку, наводи се у полицијској изјави.

Претходне оптужбе укључују убиства, прање новца и илегалну дистрибуцију дроге.


Италијанска полиција саопштила је да се осумњичени који су данас ухапшени суочавају са низом оптужби укључујући припадност мафији, изнуђивање, преваре и "нелојалну конкуренцију".