СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) прогласила је смртоносну епидемију еболе у Конгу хитном међународном здравственом ситуацијом. Више од 1.600 људи умрло је од августа, у другој најсмртоноснијој епидемији еболе у историји, која се одвија у региону описаном као ратна зона. Док ризик од регионалног ширења остаје висок, ризик изван регије је низак - изјавио је Тедрос Адханом Гебрејесус, шеф СЗО, после објаве у Женеви.

Вирус се ове недеље проширио на Гому, град од два милиона људи, на граници са Руандом. Према тврдњи конгоанских званичника, еболу је у град донео свештеник који је користио више имена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШИРИ СЕ СМРТОНОСНА ЕПИДЕМИЈА: Ебола прешла границу, умрли дете и жена

- Пастор који је донео еболу у Гому користио је неколико лажних имена како би сакрио идентитет док је путовао према граду - казали су неименовани званичници Конга.

Наводи се да је СЗО, дан пре него што је прогласио епидемију, објавио да је тај мушкарац преминуо. Здравствени радници настоје да што пре пронађу десетине људи са којима је био у контакту, укључујући и све оне који су били са њим у аутобусу.

Представница СЗО за Конго Лора Милер изразила је наду да ће, после најновије објаве СЗО, уследити хитне акције, праћене доприносима међународних донатора.- Свакодневно, мушкарци, жене и деца умиру од вируса еболе. Сада, са првим случајем у Гоми (источни Конго), од круцијалног је значаја да локалне заједнице укључимо у сваки корак одговора (на епидемију), изграђујући тако поверење и сарадњу и гледајући на њих као на истинске партнере. Не можемо ово да урадимо сами - рекла је Милерова.

Стручни одбор СЗО је, у три наврата, одбио да саветује агенцију УН за здравство да сачини декларацију за ову епидемију, за коју су други стручњаци тврдили да је одавно испунила услове да буде проглашена.

ПЕТА ОБЈАВА

ОВО је пета објава међународне здравствене кризе у светској историји. Претходне су проглашене за разарајућу епидемију еболе у Западној Африци која је трајала од 2014. до 2016. године и однела више од 11.000 живота, и за вирус зике у Америкама, пандемију свињског грипа и дечје парализе.