Припадници британске Националне агенције за криминал запленили су на лондонском аеродрому Хитроу око 104 килограма злата, вредног око 4,5 милиона евра, за које се сумња да је повезано са латиноамеричким нарко картелима.

Прочитајте још: Заплена на „Јадрану“: Старији водник "официр" нарко-картела?

Злато је путовало у Швајцарску са Кајманских острва, а како преноси британски Скај њуз злато је најпре приватним авионом превезено на Кајманска острва из Венецуеле.

Значајан део овог племенитог метала заплењен је у блоковима и ситним комадима, док је око шест комада било у облику срца.

Прочитајте још: Колумбијац преносио кокаин испод перике

"Верујемо да је ова пошиљка повезана са наркокартелима у Јужној Америци. У сурадњи са партнерима у иностранству и у Великој Британији брзо смо успели да зауставимо даље кретање злата", рекао је Стеве Мекинтајер са аеродрома Хитроу, где је злато пронађено прошлог месеца, преноси CNN.

Он је казао да се "пословни модел" многих организованих криминалних група ослања на способност да се новац или вредна роба пребацује преко граница како би се финансирало даље улагање у криминалне активности.

Директор граничне полиције на Хитроу Ник Џаривала додао је да одузимање великих количина новца или злата криминалне групе погађа тамо где их највише боли - по џепу.

"Ово је била значајна заплена и показује колико ефективно граничне снаге сарађују са партнерима за спровођење закона, како у земљи тако и у иностранству, у борби против организованог криминала", рекао је Џаривала.

Злато ће даље постати део међународне истраге прања новца коју спроводе власти Кајманских острва из подршку британске Националне агенције за криминал.