Русија је завршила прву фазу испоруке система за противваздушну одбрану С-400 Турској, саопштила је за Спутњик прес-служба Федералне службе за војно-техничку сарадњу Русије.

„Руска страна је завршила прву фазу испоруке система С-400 Турској. Остатак имовине биће испоручен у складу са договореним временским оквирима“, наводи се у саопштењу.

Раније је Министарство одбране Турске известило о завршетку прве фазе испорука руских С-400, а почетком недеље је ову информацију објавио начелник Службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев. Није откривено колико фаза је планирано у оквиру испорука и шта свака од њих укључује.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - TURSKA I RUSIJA NE MARE ZA PRIGOVORE AMERIKE: Nastavljeno sa isporukom komponenti za S-400

Притом је познато да уговор подразумева испоруку укупно четири дивизиона. Системи би требало да ступе у војну службу почетком следеће године, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vojna saradnja Moskve i Ankare u procvatu: Turska proizvodi komponente za S-400?

Дуго очекивана испорука најновијих руских противваздушних система, која је изазвала кризу у односима између Турске и Сједињених Америчких Држава, почела је средином јула. Вашингтон је тражио да се одустане од договора и у замену купе амерички системи „Патриот“, претећи да ће одложити или отказати продају најновијих америчких авиона ловаца Ф-35 Турској. Међутим, Анкара је одбила да направи уступке.

Фото Танјуг / АП

Уговор за испоруку четири дивизиона С-400 вредан 2,5 милијарди долара закључен је 2017. године. Турска ће део отплатити сама, а део на рачун руског кредита.


sputniknews.com