Украјинске власти би требало да следе такозвани "хрватски сценарио" за ослобађање Донбаса, сматра амбасадор Украјине у Хрватској и БиХ Александар Левченко.

"Хрватски сценарио" предвиђа увођење на територију Доњецке и Луганске народне републике војника и разоружање народне милиције, рекао је Левченко на јутрјуб-каналу политолога Јурија Ромањенка, што је пренео Спутњик.

По мишљењу дипломате, таквим сценариом ц́е омогуц́ити да се реши питање избора на територији које сада контролишу самопроглашене републике, разоружања снага самоодбране и "повлачење незаконитих оружаних формација".

У августу 1995. године хрватска војска је почека операцију "Олуја" која је трајала неколико дана и завршила се ликвидацијом Републике Српске Крајине. У операцији је учествовалооко 200.000 хиљада војника.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност, након државног преврата у Украјини у фебруару исте године.

Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра да су територије на којима су ове две републике окупиране, а да су устаничке снаге терористичке.