АУТОПСИЈА тела милијардера Џефрија Епстајна (66), који се наводно убио у њујоршком затвору док је чекао оптужницу због сексуалне трговине малолетницама, открила је да му је врат поломљен на више места. Првобитне тврдње да је Епстајнова смрт "очигледно самоубиство", званичници америчког Министарства правде нису у четвртак потврдили. Њихово одсуство жеље да коментаришу резултате аутопсије, међутим, није био и једини разлог због кога су се додатно распламсале теорије завере око смрти тајкуна чије везе су сезале до самог врха политичке и финансијске власти САД.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Senka Klintonovih nad smrću Epstajna?

Дневник "Вашингтон пост" наводи да преломи на врату какве је имао Епстајн могу да се појаве код особе која се обесила, али и код жртава убиства дављењем, али су открића "Њујорк поста" подгрејала сумње да су бивши председник САД Бил Клинтон и његова супруга Хилари повезани са смрћу тајкуна. Такву могућност је раније наговестио и шеф Беле куће Доналд Трамп, иначе и сам Епстајнов познаник.

Иако Клинтон тврди да са Епстајном није проговорио ни реч више од деценије, а не постоје ни индиције да је био укључен у оргије са малолетницама, бивши шеф Беле куће у једном од луксузних боравишта Епстајна заузима истакнуто место, и то на врло бизаран начин.

У Епстајновој кући на Менхетну, наиме, откривено је уље на платну које приказује бившег председника у "провокативној" пози на класичној столици у Овалном кабинету Беле куће. Провокативнија од позе је, међутим, његова одећа - плава хаљина и црвене ципеле са високим потпетицама.

- Слика заузима централно место, чим уђете у собу, с десне стране. Сви који су је видели смејали су се и загледали је - наводи амерички "Њујорк пост".

Њујоршка сликарка Петрина Рајан-Клајд своје уље на платну је назвала "Тумачење Била". Она није одговарала на позиве америчких медија, али су се и без њених коментара појавила објашњења да је Клинтонова плава хаљина заправо реминисценција на ону коју је носила Моника Левински, млада приправница у Белој кући, када се упустила у авантуру с председником.

Мрље са те хаљине биле су главни доказ њихове везе која је умало Клинтона коштала председничке фотеље. Други примећују, међутим, сличност Клинтонове хаљине са оном коју је носила његова супруга Хилари Клинтон.

Док дилема траје, роје се нови заплети око смрти милијардера у чијој кући на Менхетну су, иначе, затечени и други бизарни декоративни детаљи. Са плафона виси лутка у венчаници, "украшавајући" степениште њујоршке куће вредне 56 милиона долара.

ВЕЗЕ И ДОКАЗИ

НИЈЕДНА од "теорија завера" Епстајнове смрти није поткрепљена доказима. Но, постоје фотографије на којима је Епстајн са многим виђеним људима, укључујући некадашњег тајкуна Трампа и бившег шефа Беле куће Клинтона. Забележено је да се Клинтон возио приватним Епстајновим авионом, познатим као "Лолита експрес", више од десет пута, као и да је посећивао многе од његових луксузних вила.