Британска влада планира да сазове самит друштвених мрежа на којем би било речи о томе шта може да се уради у борби против дезинформација на интернету о вакцинацији, након што је број оболелих од малих богиња достигао врхунац.

Премијер Борис Џонсон изразио је забринутост због пораста случајева обољевања од малих богиња.

Он је рекао да Британија има одличне резултате у борби против те болести, али да су "ствари изненада кренуле у погрешном правцу" и да је од почетка године забележено 230 нових случајева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Твитер и Фејсбук суспендовали налоге против протеста

Џонсон је истакао да власти морају да се позабаве дезинформацијама о вакцинацији на интернету, пренео је синоћ АП.

"Плашим се да људи слушају та сујеверна "наклапања" на интернету, све те анти-вакцинашке поруке и мисле да је ММР вакцина лоша идеја. То је погрешно", рекао је британски премијер током посете једној болници на северозападу Енглеске.

Друштвене мреже се боре да сузбију навалу лажних вести свих врста, од политичке пропаганде до лажних упозорења о вакцинама, наводи АП.

Мале богиње су високо заразне, а здравствени радници кажу да најмање око 95 одсто популације мора да буде вакцинисано како би се спречиле епидемије.

Према подацима Светске здравствене организације у првих шест месеци ове године забележено је више случајева малих богиња него у било којој години од 2006, са епидемијама које нарушавају здравствене системе и изазивају озбиљне болести, инвалидитет и смрт.