Организатори протеста у Хонгконгу одбацили су данас план градске лидерке Кери Лем да успостави платформу за дијалог, оценивши да је реч о замци која има за циљ да доведе до губитка времена.

Прочитајте још: Хонгконг: После сукоба, на аеродрому се ситуација смирила (ВИДЕО)

Чланови Грађанског фронта за људска права огласили су се након што је Лем најавила да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку како би се решила разлике и окончала протесте.

Вонг Јик-Мо из Грађанског фронта за људска права рекао је да Лем уопште не одговара на захтеве протестног покрета, који укључују "истинску демократију" и независну истрагу о наводној бруталној употреби силе полиције, преноси АП.

Прочитајте још: Армија Кине све ближа Хонгконгу

"Не верујемо Кери Лем, не верујемо њеним лажима", рекао је он.

Други члан тог фронта, Џими Шам, поручио је да ако Лем жели дијалог, требало би да дође на протесте.

Грађански фронт за људска права организовао је неколико протеста против владе, који су привукли велики број људи протеклих месеци, док су многе друге групе, које су се придружиле том покрету без идера, организовале сопствене догађаје.

Лем је раније данас најавила да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку и поручила да ће се позабавити жалбама на полицију, након што су овог викенда одржани мирни протести против власти.

Протести у Хонгконгу, који су један од највећих изазова за кинеског председника Си Ђинпинга од када је дошао на власт 2012. године, почели су у јуну због противљења закону о екстрадицији који омогућава да се осумњиченима суди у матичној држави Кини.

Закон је у међувремну суспендован, а протести су прерасли у ширу борбу за демократију у тој бившој британској колонији која је 1997. године враћена под кинеску контролу.