Крстарећа ракета коју су Сједињене Америчке Државе тестирале у недељу била је варијанта ракете „томахавк“, изјавио је за Спутњик портпарол Пентагона.

„Ракета је била варијанта крстареће ракете ’томахавк‘“, рекао је портпарол Министарства одбране САД, потпуковник Роберт Карвер.

Пентагон је раније саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког. Ракета је успешно погодила циљ након више од 500 километара лета.

Раније је америчка војска користила копнене верзије ракета „томахавк“, под кодним називом „грифон“, које су лансиране из мобилних система. Према Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који су СССР и САД потписали 1987. године, те ракете требало је да буду уништене.

Споразума о ликвидацији ракета престао је да важи 2. августа. Споразумом су биле забрањене ракете домета од 500 до 5.500 километара.

Почетком ове године Вашингтон је саопштио да иступа из тог споразума, оптуживши Русију да га нарушава. Москва је одбацила све оптужбе, а почетком јула председник Русије Владимир Путин потписао је Закон о обустављању Споразума.

ПЕНТАГОН: РАЗВОЈ НОВЕ РАКЕТЕ ПОЧЕО У ФЕБРУАРУ

Развој нове крстареће ракете копненог базирања почео је у Сједињеним Америчким Државама у фебруару 2019. године, а систем ће ући у употребу за неколико година, саопштила је за Спутњик прес-служба Пентагона.

Фото Depositphotos

„У оквиру свеобухватног одговора на нарушавања Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета од стране Русије, Сједињене Америчке Државе су објавиле да ће крајем 2017. године започети истраживања и развој концепата конвенционалних ракета копненог базирања према Споразуму. Након што су Сједињене Америчке Државе обуставиле своје обавезе према Споразуму, Министарство одбране започело је у фебруару 2019. године идејни пројекат система крстарећих и балистичких ракета копненог базирања”, рекао је портпарол прес-службе, потпуковник Роберт Карвер.

Он је подсетио да су Сједињене Америчке Државе раније изјавиле да ће се након повлачења из Споразума о ликвидацији ракета бавити истраживањем и развојем конвенционалних крстарећих ракета копненог базирања и балистичких ракета.

„Овај тест показује посвећеност Сједињених Америчких Држава истраживањима и развоју. Развој конвенционалног (ненуклеарног) крстарећег ракетног система копненог базирања је у раној фази тестирања и проћи ће године пре него што било који оперативни систем буде спреман за употребу“, нагласио је Карвер.

Он је додао да ће Пентагон наставити да тестира ракетне системе „према потреби“, како би се утврдиле могућности реализације пројекта и његове потенцијалне користи за америчку националну одбрамбену архитектуру.

Портпарол Пентагона је истакао да Вашингтон раније није тестирао ракете копненог базирања домета већег од 500 километара. Притом, он није одговорио на питање који је лансер коришћен за лансирање ракете.

Пентагон је 19. августа саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Ракета је успешно погодила циљ након више од 500 километара лета. Дејство Споразума окончано је 2. августа, а према њему су биле забрањене ракете домета 500 до 5.500 километара. Пентагон је касније потврдио за Спутњик да је тестирана модификација крстареће ракете „Томахавк“ предвиђена за погађање копнених циљева.

Коментаришући америчке ракетне пробе, Министарство спољних послова Русије скренуло је пажњу на чињеницу да је у пробном лансирању унапређене ракете „Томахавк“ коришћен универзални лансер Мк-41. Москва је то оценила као „очигледно нову потврду да су ови лансери предвиђени за лансирање не само ракета-пресретача, већ и крстарећих ракета“, што је представљало нарушавање Споразума о ликвидацији ракета и на шта је руска страна више пута указивала.

Раскидање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, једног од стубова глобалног система стратешке стабилности, догодило се након што су Сједињене Америчке Државе одлучиле да се из њега повуку, наводно због кршења од стране Русије, коју је Вашингтон оптужио за развој и тестирање забрањене ракете 9М729. Москва тврди да ракета има домет мањи од 500 километара.


sputniknews.com