Градоначелник баварског градића у којем се налази једна од највећих база америчке војске у Европи, Графенвоеха, Едгар Кноблох изјавио да не верује да ће амерички председник Доналд Трамп остварити претње и повући америчке војнике из Немачке.

"Овде нико не верује у то. Свако мало се појаве овакве гласине", рекао је Кноблоћ.

Он је нагласио да је у последње време чак и повећан број војника те да су саграђени додатни инфраструктурни пројекти попут школа и радионица за одржавање војне опреме, преноси Хина.

У градићу који се некада налазио у близини границе с бившом Источном Немачком и његовој околини стационирано је више од 10.000 америчких војника.

Прочитајте још - Колико је Немачкој потребна америчка војска?

Америчка војна база је и највећи послодавац у региону, а запошљава више од 3.000 немачких цивила.

Кноблох је истовремено изразио забринутост због узастопних претњи америчког председника да ће, због тога што Немачка по његовом мишљењу премало уплаћује у заједнички НАТО-ов буџет, повући трупе из Немачке и преместити их у Пољску.

Уочи пута Доналда Трампа у Европу и посете Пољској, Вашингтон је поново потврдио размишљања о евентуалном премештању дела војника из Немачке источније у Пољску.

Уочи Трамповог посете Пољској, премијер те земље Матеус Моравјецки се заложио за отварање америчке војне базе у Пољској, али се успротивио затварању база у Немачкој.

"Нико озбиљно не размишља о значајном смањењу трупа у Немачкој. Нама је потребан Рамштајн, али и база у Пољској", рекао је он критикујући Берлин да не издваја договорених два одсто БДП-а за одбрану.