МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ОД 1996. године до сада Русија је опростила дугове веће од 100 милијарди долара, јер 23 земље годинама нису могле да испуњавају обавезе према Москви. Само Куби је Путинова Русија опростила више од 30 милијарди долара дуга за куповину технике и оружја. Али, Русија није одустала да и даље даје кредите земљама са којима има добре односе како би развијала економску и војно-техничку сарадњу. Сада Русији 17 земаља дугује 27 милијарди долара. Највише дугују Венецуела, Белорусија и Украјина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руска ВТБ банка грешком "одобрила" кредит од 12 милијарди долара

Према подацима од почетка јуна 2019. године, Белорусија је дужна Русији 7,55 милијарди долара, па је због сталног раста дуговања Москва први пут одбила да рефинансира текући део дуга Белорусији. Руководство у Минску морало је да тражи кредит од Кине, али не треба сумњати да ће се Минск и Москва договорити око решења.

Главна главобоља руских финансијера је што Украјина одбија да врати кредит од 3,7 милијарди долара који је својевремено узео Кијев док је био на власти Виктор Јанукович. Још у децембру 2015. нове власти у Украјини су казале да не признају тај дуг, па је Русија морала да преда тужбу британском суду, а спор још траје.

Трећи дужник Русије је Венецуела и кредит од 3,15 милијарди долара би требало да буде угашен до 2027. године. Венецуела је купила 2011. године од Русије оружје на кредит и планирала да развијајући нафтни бизнис лако врати новац Москви. Међутим, закомпликовала се ситуација због стања у земљи, јер им је Вашингтон на разне начине отежао живот санкцијама. Кредит Венецуели је три пута реструктуриран, а последњи пут у новембру 2017. године.

Један део дугова Русији настао је због освајања нових тржишта, па су због градње атомских централа у Мађарској и Бангладешу они постали дужници Москви. Лани је Путин обећао Египту кредит од 25 милијарди долара, јер ће се и тамо градити атомска централа.

СРБИЈА 13. ДУЖНИК

НА ранг-листи дужника Русији Србија се налази на 13 месту. Ради се о дугу који је Србија узела за ремонт железница и он сада износи 700 милиона долара.