РИМ: ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ДОПИСНИКА


Председник Италије Серђо Матарела поставио је партијама као рок 27. август да се договоре о могућним коалицијама, или ће морати да се размотре превремени избори. То, по њему, неће бити једноставно после само 14 месеци садашње владе.

У низу изјава лидера досадашње владине коалиције, Лиге и Покрета пет звезда, евидентно је да нико није затворио врата. Матео Салвини који, и поред тога што се борио за изборе повлачећи Лигу из Владе, не затвара могућност за поновни "брак" са Пет звезда!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руска компанија тужи Шварценегера и Џеки Чена

Мудро и обазриво "игра" Салвини, па одмах по изласку из Квиринала саопштава нацији "ако постоји воља да се ради и ако њихово не постаје да, ја нисам злопамтило". Међутим, засад, Покрет пет везда већ има заказане преговоре са ПД.

Но, и у самој ПД постоје велике разлике за "да" или "не" у попуштању Ди Мајовом покрету. "Различити смо од Пет звезда, али вреди пробати и створити владу заокрета", нову, јаку, која би трајала, са јаком парламентарном базом, "ако нема тих услова природан је излазак на нове изборе, за које је ПД спремна", поручује њен лидер.

Салвини не губи време, видевши опасност од удруживања дојучерашњег партнера са неким другим у нову владину већину, нуди још једном Покрету пет звезда да се поново крене заједно: "Или једна постојана влада, доследна, са новим пројектима за наредне године и новим тимом, или на гласање". Речју, могло би се поново у подгрејани "брак" и не би се, као досад, звало компромисно решење у Влади.