МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКИ председник Владимир Путин јуче је на седници Савета безбедности РФ затражио да се припреми симетричан одговор на испитивање нове америчке ракете "томахавк" чији је домет више од 500 километара. Путина је посебно разљутило што је ракета испробана са лансирне рампе МК-41 за коју су Американци говорили да може да се користи само за гађање ракетама-пресретачима у склопу америчке ПРО. Показало се да су руски експерти били у праву кад су упозоравали да се, уз мале преправке, та рампа може користити и за ракете које гађају циљеве на земљи, а што је противно Договору о забрани ракета малог и средњег домета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРИЈУМФ РУСКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ: Русија се враћа производњи подморница из времена СССР-а

Путин је истакао да је интересантно да је испитивање ракете обављено само 16 дана после истека договора који су својевремено потписали Горбачов и Реган.

Руски председник је дао задатак министарству одбране и министарству спољних послова, као и другим организацијама, да анализирају ниво опасности од нове ракета која је испитана и да се на основу тога припреми симетрични одговор.

Америчка ракета испаљена са рампе МК-41 са острва Сан Николас у близини обале у Калифорнији погодила је циљ на већем растојању од 500 километара. Такве ракетне рампе Американци имају у Румунији, а ускоро ће их допремити и у Пољску.

Врло брзо и доста лако Русија ће направити ракету малог, па и средњег домета за много хваљене системе "Искандер-М". Крајем прошле године Американци су као формални повод за излазак из Договора о ракатема малог и средњег домета навели то што су Руси тестирали крстарећу ракету 9М729 за комплекс "Искандер-М". Тада су у Вашингтону понављали да ракета коју је направио конструкторски биро "Новатор" има знатно већи домет од дозвољеног по договору Регана и Горбачова.

У Москви су покушавали да смире ситуацију тврдећи да је домет те ракете до 480 километара, али у Вашингтону нису поверовали. Сада су Русима слободне руке и могу да тој ракети направе домет према својој жељи. Систем "Искандер" је био направљен за гађање противничких аеродрома, радара или великих група војника.


СПОР СКОТА И БОЦАН-ХАРЧЕНКА

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко реаговао је на поруку америчког колеге Кајла Скота поводом 80. годишњице потписивања пакта Рибентроп-Молотов, рекавши да је трагедија могла бити избегнута да су западне земље прихватиле предлог Москве о успостављању колективне безбедности. Скот је на "Твитеру" написао да је потписан "злогласни пакт" на основу ког су "два диктатора тајно поделила Источну Европу на нацистичку и совјетску сферу утицаја". Боцан-Харченко, међутим, каже да покушаји да се СССР представи као изазивач Другог светског рата бацају сенку на сећања на милионе Совјета који су дали животе како би сломили нацизам и ослободили себе и европске нације.


"КАЛИБАР"

РУСКИ војни експерти тврде да се врло лако може прилагодити уређај за лансирање за високопрецизну ракету средњег домета "калибар" којом се до сада могло гађати само са брода. Убудуће ће се њом гађати непријатељске позиција и са копна.