Свемирска капсула "Сојуз" с првим руским хуманоидним роботом Федором није успела данас да пристане на Међународну свемирску станицу у предвиђено време, јавиле су руске новинске агенције.

Спајање с Међународном свемирском станицом било је предвиђено за 7.30 према централноевропском времену, међутим, сада летелица треба поново да почне маневрисање за то пристајање.

Директан пренос пристајања на интернет-сајту руске свемирске агенције "Роскосмос" прекинут је када се "Сојуз" налазио око стотину метара од станице.

Капсула није могла да пристане због недостатака у систему прикључења Међународне свемирске станице, рекао је један руски извор, а пренела руска агенција РИА Новости.

"Роскосмос" је саопштио да се сада разматра други покушај пристајања и да нема никаквих опасности за Међународну свемирску станицу и њену посаду. Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је да следећи покушај спајања може да буде најраније у понедељак ујутро.

Робот назван Федор полетео је на ракети "Сојуз" са руског космодрома у Бајконуру у Казахстану у четвртак, а данас је летелица требало да стигне до станице. Робот је висок 180 центиметара и тежак 160 килограма.

Прочитајте још: ПРВИ РУСКИ РОБОТ КРЕНУО КА СВЕМИРСКОЈ СТАНИЦИ: Човеколики Фјодор у космосу

Федор је требало да остане на станици десет дана и да се врати на Земљу 7. септембра.

Робот има налоге на друштвеним мрежама "Инстаграм" и "Твитер", где се преносе његове дневне радње, као, на пример, како учи да отвори флашу воде.

У КОШТАЦ СА ГРАВИТАЦИЈОМ

На Међународној свемирској станици, Федор треба да провери своје капацитете у условима врло слабе гравитације, уз надзор руског космонаута Александра Скворцова. Међу његовим главним способностима је имитирање људских кретњи, што значи да може да помогне космонаутима да обављају своје задатке.