Око 20.000 Украјинаца, међу којима војници и њихове породице, данас је учествовало у незваничном дефилеу у Кијеву поводом дана независности, после контроверзне одлуке председника Володимира Зеленског да откаже војну параду.

Носећи заставе Украјине и својих војних јединица, демонстранти, укључујући активне војнике у униформама, ветеране и добровољце у борбама против проруских сепаратиста, прошетали су главном кијевском улицом. Чланови породица погинулих војника су носили њихове слике.

Хиљаде посматрача је стајало дуж читаве руте шетње и викало "Хвала" и "Слава".

"Овај марш показује снагу и дух нашег народа", рекла је за Франс прес једна од учесница скупа, чији син је пре пет година погинуо на фронту.

Незванични дефиле су организовали ветерани као одговор на одлуку председника Зеленског да откаже овогодишњу војну параду.

Зеленски је обећао да ће средства која је држава уштедела од његовог доласка на функцију пре три месеца, око 10 милиона евра, пребацити у фондове за бонусе војницима.

На званичној церемонији на кијевског централном тргу, Зеленски је одликовао 30 војника и изразио наду да ће ускоро у Украјини бити мира.