Ирански танкер који се налази у центру сукоба Вашингтона и Техерана више није на путу према Турској, показују последњи подачи Агенције за евидентирање пловидби.

Тренутна локација танкера је тренутно јужно од грчког копна, а западно од острва Крит, преноси Ројтерс.

Како се наводи, танкер који превози нафту, за коју САД сматрају да је намењена терористима у Сирији, раније се кретао ка луци Каламата у јужној Грцкој, али је Атина поручила да му неће допустити да пристане.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ирански танкер напустио Гибралтар

Подаци су покаyивали да брод Адриан Дарја плови ка јужној турској луци Мерсин, али је данас саопштено да није на путу ка том одредишту.

Ирански танкер је пуштен средином августа из Гибралтара после пет недеља задржавања јер се сумњало да превози иранску нафту у Сирију чиме се крше санкције Европске уније.

Сједињене Државе су тражиле од земаља у региону да не дозволе пристањање том броду у своје луке.

ИРАН ПРОДАО ТАНКЕР КОЈИ ЈЕ БИО ЗАПЛЕЊЕН У ГИБРАЛТАРУ

Иран је продао танкер који је био заплењен у Гибралтару и пуштен после неколико недеља, а његов нови власни ће одлучити о наредној дестинацији, пренела је данас агенција ИРИБ изјаву портпарола иранске владе.

Портпарол није саопштио коме ће ићи нафта са танкера, преноси Ројтерс.

Након што је Адријан Дарја ослобођен 18. августа, САД су саопштиле да ће предузети све мере да спрече да танкер испоручи нафту Сирији.