ЛИДЕРИ Г7 договорили су се да одмах финансирају фонд од 20 милиона евра како би се помогло земљама у региону Амазоније у борби против шумских пожара и покренула дугорочна глобална иницијатива за заштиту прашуме, објавили су председници Француске Емануел Макрон и Чилеа Себастијан Пињера. Макрон је додао да САД подржавају иницијативу, иако је признао да је амерички председник Доналд Трамп прескочио радну седницу о томе.

Сателити су ове године забележили више од 70.000 пожара у региону "плућа планете", у Амазонији, од чега је више од половине избило овог месеца, изазвали су забринутост у свету, али и дипломатску напетост између челника и шефова држава или влада ЕУ, с једне стране, и бразилских власти, с друге. Учесници скупа у Бијарицу су све што се догађа у шумама Амазоније оценили као "међународну кризу".

Реч је о катастрофи изазваној човековим активностима, јер природни пожари у тропским шумама су реткост. Све се догађа највише због крчења шума ради добијања простора за узгој говеда и производњу генетски модификоване соје. Осамдесет одсто крчења везује се за ове активности, при чему страни капитал има суштинску улогу.

Намерно изазивање пожара се одвија у две фазе. Најпре се посече дрвеће, а онда се запали ватра, што је тренутна фаза која забрињава човечанство. Огромну штету већ наноси и то планско уништавање, а додатни проблем је у томе што се ватра често отме контроли, па почну да горе далеко веће површине од планираних.

Истина је да су ове активности, нажалост, уобичајене, али је ове године ситуација посебно алармантна. У односу на прошлу годину, повећање обима пожара износи чак 84 одсто.

Многи то везују и за долазак на власт Жаира Болсонара који је познат по томе што је скептичан према очувању човекове околине. Болсонаро се сумњичи да одобрава ове потезе ради развоја индустрије узгоја говеда.


Било је у последње време и вести да је у Амазонији почела да пада јака киша, која ће, наводно, угасити пожар. То је само делимично тачно, јер се амазонске шуме простиру на девет земаља.

У више бразилских градова организоване су манифестације, у циљу заштите амазонских шума.

Два војна бразилска авиона избацила су у недељу десетине хиљада литара воде у зони пожара. Међутим, биће потребне недеље да се ови пожари доведу под контролу.


Прочитајте још - ЗАСТРАШУЈУЋЕ СЦЕНЕ ИЗ АМАЗОНИЈЕ: НАСА објавила узнемирујуће фотографије пожара


Амазонске шуме се простиру на 550 милиона хектара, у Бразилу, Перуу, Колумбији, Венецуели, Француској Гвајани, Суринаму, Гвајани, Боливији и у Еквадору. Сачињава их близу 400 милијарди стабала односно 16.000 различитих врста. Од седамдесетих година прошлог века, око 18 одсто ове џунгле је нестало услед људских активности.

Колумбијски председник Иван Дуке рекао је да ће на Генералној скупштини УН у Њујорку изнети предлог о регионалном пакту за очување Амазоније:

- Желимо да водимо припреме за пакт очувања у којем би учествовале земље којима је амазонска територија заједничка - рекао је председник.


БОЛСОНАРО ИЗВРЕЂАО МАКРОНА И БРИЖИТ

ЖЕСТОКА размена "опаски" започета првог дана Г7 између Макрона и Болсонара као да је ојачала током самита. Председник Бразила Жаир Болсонаро објавио на "Фејсбуку" увредљив коментар на рачун изгледа француске прве даме Брижит Макрон коју је упоредио са својом супругом Мишел (37): "Сад разумете зашто Макрон прогони Болсонара? Кладим се да је због љубоморе". Болсонаров син Едуардо, савезни посланик и могући нови амбасадор Бразила у САД, поделио је снимак насилних демонстрација француских "жутих прслука" уз поруку: "Макрон је идиот". А бразилски министар образовања шефа француске државе назвао кретеном: "Макрон... је само опортунистички кретен који жели подршку француског пољопривредног лобија", навео је министар Абрахам Вајнтрауб. Макрон је осудио "духовитост" председника Бразила: "То је жалосно, тужно, али пре свега, тужно је за њега и Бразилце", рекао је и додао да се нада да ће "врло брзо" Бразилци "имати председника који се понаша како доликује".