МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


Већински власници чувене фабрике авионских и хеликоптерских мотора "Мотор Сич" убудуће ће бити Кинези. Две компаније "Скајризон еркрафт" и "Ксинвеј груп" предали су захтеве за сагласност Антимонополском комитету Украјине на уговоре по којима ће постати власници више од 50 одсто акција "Мотор Сича" из Запорожја.

Прочитајте још: Незванична парада у Кијеву поводом дана независности

Американци настоје да спрече продају Кинезима, па помоћник америчког председника за безбедност Џон Болтон стиже у Украјину, где ће покушати да убеди руководство у Кијеву да одустану од продаје. Требало би да разговара и са директором "Мотор Сича".

Медији су писали да Кинези праве фабрику авионских и хеликоптерских мотора у Чунцину на југозападу Кине. Наводно ће тамо радити и стручњаци из Украјине.

Прочитајте још: Коментар: Крим

Почетком јула државни концерн "Укроборонпром" (Украјинске одбрамбене индустрије) покушао је да врати фабрику "Мотор Сич", приватизовану почетком деведесетих година. То је једина фабрика авионских мотора у Украјини.

Управо ту је почела производња авионских мотора у царској Русији. Касније су ту произвођени мотори за хеликоптере Ми-8, Ми-17,Ка-226, као и за авионе Ан-70, Ан-124, Ан-140, Ан-148 и Јак-130. Концерн се специјализовао и за производњу гасних турбина.

После распада СССР концерн је наставио да сарађује са Русијом. "Мотор сич" је до 2009. године држао око 50 одсто руског тржишта мотора. Касније је Украјина све више продавала авионских мотора Кини. А 2017. "Мотор Сич" је почео да гради фабрику мотора у Кини.

У пролеће 2018. године 56 одсто акција "Мотор Сича" биле су блокиране судском одлуком због "намерног рушења стратегијског предузећа". Суд је оценио да су незаконито акције продате кинеској компанији. Оцењено је да Кинези желе да пребаце технологије у Кину, а затим униште концерн у Украјини. У "Мотор Сичу" су оптужбе одбацивали тврдећи да је концерн власништво приватника.Амерички листови не скривају да је Болтонов задатак да спречи да Кинези дођу у посед фабрике. У Вашингтону тврде да се ради о америчком стратешком такмичењу са Кином.

Украјинска фабрика мотора престала је да сарађује са Русима 2015. У Кијеву су одлучили да пониште све уговоре које су имали са фабрикама летелица у Русији.

РЕШАВАЈУ СЛАБУ ТАЧКУ

У прављењу својих авиона Кинезима је болна тачка био мотор. Чак и кинески "невидљиви" лети на руском мотору. Сада Кинези верују да уз помоћ украјинских инжињера и конструктора могу сами да направе најсавременије моторе.