РИМ

СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“


Председник Републике Италије Серђо Матарела позвао је у четвртак у Квиринале Ђузепеа Контеа, предложеног за поновног премијера, ради задужења за формирање нове владе са ослонцем у коалицији партија ПД (Демократска партија) и Покрета пет звезда.

Прочитајте још: Конте добио мандат за формирање нове владе Италије

Конте је прихватио задужење - са резервом, свестан деликатности ситуације у земљи и политичких нејасноћа проистеклих из кризе Владе, као и тешког договора између две партије, донедавно у огромном несагласју. Сада треба стићи до равнотеже, а потом следи усвајање имена министара који треба да га реализују.

Прочитајте још: ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: Италија добија коалициону владу

Нови премијер се по прихватању задужења обратио јавности дугим и веома детаљно набројаним задацима. ПД је Матарели са оптимизмом саопштила да жели Владу "заокрета" и дисконтинуитет у економским прописима, са расподелом добара онима који су најугроженији.

Матео Салвини, лидер Лиге, који је и изазвао кризу, подвукао је да се од ПД очекује све зарад фотеље и "да се та партија залаже за дисконтинуитет са истим премијером, а једина веза међу ПД и Пет звезда јесте мржња према Лиги". Салвини сумња да је нацрт новог политичког савеза стигао из Бијарица са Самита Г-7.

Пред Контеом стоји тежак и сложен посао. Прво је питање личности вицепремијера, јер лидер Пет звезда жели беспоговорно да остане на тој позицији, док ПД сматра да то треба да буде човек из њихове партије, јер је већ дат уступак Покрету пет звезда за "Конте бис".

ПРОТЕСТ САЛВИНИЈА

Салвини, који је искључен из будуће власти, позвао је присталице на протест у Риму 19. октобра. Салвини, још увек вршилац дужности министра унутрашњих послова, обећао је повратак своје странке у први план, осуђујући "владу рођену у Бриселу".