Средњошколци Хонгконга јутрос су држећи се за руке формирали "људске ланце" и покушали да поремете подземну железницу у новим акцијама продемократског покрета, после викенда обележеног тешким насиљем.

Прочитајте још: Поново сукоби полиције и демонстраната у Хонгконгу


Та бивша британска колонија већ три месеца проживљава своју најгору политичку кризу од предаје Кини 1997. године, а готово свакодневне акције наговештавају све веће мешање Пекинга у унутрашње ствари тог полу-аутономног региона. Пекинг, који показује непоколебљиву подршку влади Хонг Конга, повећао је застрашивање, маневрисање својих снага на граници и притисак на хонгконшке компаније.

"Крај је близу" за мобилизацију продемократије, упозорила је у недељу увече званична новинска агенција Кина у уводнику, без детаља.

Прочитајте још: КИНЕСКИ МЕДИЈИ О ХОНГ КОНГУ: Војска ће реаговати ако се погоша ситуација

То није спречило демонстранте да јутрос, одевени у црну боју свог покрета, поново блокирајући врата неколико станица подземне железнице, кључне за живот Хонгконга.

Ипак та акција није одстигла размере блокаде 5. августа, када је сатима била паралисана читава мрежа железнице.

Јутрос су средњошколци формирали "људске ланце" испред неколико државних средњих школа. Неки су носили гас маске, кациге и наочаре, као што то раде демонстранти како би се заштитили од сузавца.

Неки ђаци су изостали с наставе да би присуствовали демонстрацијама.

"Хонгконг је наш дом, ми смо будућност града и морамо преузети своју одговорност да га спасемо", рекао је један 17-годишњи ђак.

Демонстранти су позвали да данас буде генерални штрајк у понедељак, али изгледа да то није успело.