РИМ СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“


У ИТАЛИЈИ је формирана нова коалициона влада између Покрета "Пет звезда" и Демократске партије (ДП) коју ће предводити донедавни, и поново именовани, премијер Ђузепе Конте, као њен гарант. Конте је по подне представио председнику Републике Серђу Матарели програм, као и нова политичка задужења у Влади. Разрешен је и чвор који је завезао лидер Лиге Луиђи ди Мајо, желећи да остане вицепремијер.

Међу 21 министром које је именовао Конте, у новој влади ресор спољних послова припао је Луиђију ди Мају, унутрашњих послова Лучану Ламорђезеу, бившем префекту из Милана. Ресор министарства за одбрану припао је политичару Лоренцу Гверинију, за економију Роберту Гвалтијерију, иначе бившем члану Европског парламента. На истом месту остаје министар за правосуђе Алфонсо Бонафеде.

"Влада заокрета" има јединствени програм од 26 тачака, у који су уграђени захтеви обе стране. Дефинисана и као "влада дисконтинуитета", она означава и нову реформистичку сезону са визијом бројних мера за економски подстицај и инкасирање кредибилитета Италије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Покрет Пет звезда подржао коалицију са Демократском странком


У тачкама Покрета "Пет звезда" први потез, на првом заседању Скупштине, јесте кресање 345 посланика, измена изборног закона, пооштравање казни за утају пореза, ревизија концесија за ауто-путеве, стоп за бушотине у мору за извлачење нафте, борба против илегалне имиграције. ДП се хвали сагласјем о деблокирању инфраструктурних радова, кресању опорезивања радника са малим зарадама, еколошкој заштити.

Полагање заклетве је у четвртак, али предстоји неизвесност исхода гласања о поверењу Влади у Сенату, с обзиром на тесан број посланика коалиције, па се разговара о помоћи партије Слободни и независни са четири посланика. Гласање се предвиђа у оба посланичка дома почетком идуће седмице.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Покрет Пет звезда подржао коалицију са Демократском странком