Због изградње зида на граници САД са Мексиком, Пентагон је скресао буџет за инвестиције у иностранству и Варшава је остала без 130 милиона долара улагања у јачање америчког војног присуства, али пољско Министарство одбране се нада да то значи само кашњење а не и одустајање од инвестиција.

Прочитајте још: УКРАЈИНСКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ОПТУЖУЈЕ: Русија припрема инвазију на нашу земљу

Кресањем фондова за амерички програм европске иницијативе застрашивања који је покренут у време претходног председника САД Барака Обаме након руске анексије Крима 2014. године највише је у Пољској погођена војна ваздухопловна база у Повидзу на западу Пољске где се гради већ неколико година велика логистичка база која је требало да кошта 250 милиона долара.

Пентагон је сада да нађе новац за Трампов зид одустао од изградње магацина муниције и резервоара горива у тој бази, чиме ће уштедети 73 милиона долара.

Прочитајте још: "НЕПРИСТОЈНА" ПОНУДА: Ево шта је Владимир Путин предложио Американцима

"Према уверавањима америчке стране реч је једино о кашњењу а не о одустајању од инвестиција. Измене у буџету Пентагона неће утицати на реализацију споразума о повећању броја војника САД у Пољској", саопштило је пољско Министарство одбране, јављају данас пољски медији.

Амерички министар одбране Марк Еспер је међутим у четвртак када је обавештавао Конгрес САД о уштедама у буџету које ће бити пребачене на изградњу Трамповог зида новинарима казао да Пентагон не даје гаранције да ће се Пентагон икада вратити финансирању тих пројеката.

"Сви ти пројекти су за нас важни али морамо да реагује на кризну ситуацију на југозападној граници", казао је амерички државни секретар Еспер о замрзавању 127 пројеката у укупној вредности од 3,6 милијарди долара, од чега је међу иностраним пројектима половина у Европи, од њих 12 пројеката у Немачкој, осам у Великој Британији и пет у Пољској, преноси пољски информативни портал Onet.pl.

Пољски дневник Газета виборча пише данас да би у светлу тих резова у буџету Пентагона за инвестиције у Пољској било потребно поново поставити питање који су то заиста прави разлози да председник Доналд Трамп само три дана пред посету откаже учешће у обележавању 80. годишњице избијања Другог светског рата у Варшави где је 1. септембра требало да буде главна званица. Сутрадан 2. септембра након билатералних разговора се очекивало да он објави даље јачање америчког војног присуства у Пољској.

Трамп од кога се очекивало саопштење о повећању броја америчких војника са садашњих 4.500 на 5.500 неочекивано је без образложења отказао недељу дана пред посету обилазак базе у Повидзу а затим, због урагана који је претио Флориди само три дана пред посету и саму посету.

Посета Трампа Пољској, током које би требало да буду саопштени неки конкретнији детаљи реализације декларације о намерама јачања америчког војног присуства у Пољској коју су у јун у Вашингтону потписали пољски председник Анџеј Дуда и Доналд Трамп, према саопштењима обе стране само је одложена. Канцеларија председника Дуде се нада да ће Трамп допутовати у Варшаву још током јесени.