На покрајинским изборима у Бранденбургу и Саксонији десни популисти из Алтернативе за Немачку бележе рекордан пораст броја гласова.

Али на нивоу Немацке то није тако, показују најновија истраживања јавног мњења.

Покрајински избори у Саксонији и Бранденбургу окончани су са знатним губитком гласова и рекордно лошим резултатима за Демохришћане (ЦДУ), Социјалдемократе (СПД) и Левицу, док Алтернатива за Немацку (АфД) и Зелени бележе уочљив пораст броја гласова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДЕСНИЧАРИ “ПОДЕЛИЛИ” ДРЖАВУ: После избора постоји “немачка република” и “немачки калифат” (ФОТО)

Ипак, према истраживању „Дојчландтренд“ институт Инфратест димап, када би се ове недеље гласало на изборима за савезни парламент Бундестаг, ЦДУ, СПД и АфД би у односу на прогнозе из августа, забележиле само благи раст: АфД би освојила 15, а ЦДУ 27 одсто гласова.

Тиме би Демохришћани по први пут од маја јасно били испред Зелених, који су изгубили три процента гласова, пренео је "Дојче веле".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АЛТЕРНАТИВА ЗА НЕМАЧКУ ПОРУЧУЈЕ: Признање Косова треба преиспитати, то је европско упориште Исламске државе

Са 23 одсто, Зелени би ипак остали друга по јачини политичка снага у Немачкој.

Поређења ради, током избора за Бундестаг у септембру 2017. Зелени су освојили само осам одсто и имају најмању посланичку групу у Бундестагу.

Владајућа коалиција у Немачкој, тзв. „Велика коалиција“ ЦДУ/ЦСУ и СПД, према резултатима анкете не би сада могла да има вецину у Бундестагу.

Истовремено, грађани су незадовољни радом владе.

Бирачи процењују да влада превише обећава, али да се мало тога одражава на живот људи. То мишљење дели три четвртине грађана (74 одсто) са правом гласа.

Две трећине грађана са правом гласа (67 одсто) су, исто као и у августу, лоше оценили рад влади у Берлину.

Унутар саме коалиције разлике су још веће: рад ЦДУ у влади за 62 одсто грађана није задовољавајући, радом ЦСУ 67 процената, а радом СПД чак 74 одсто.

Очигледно је да многи грађани СР Немачке придају важност континуитету.

Ангела Меркел (ЦДУ) је за 58 одсто испитаних грађана гарант благостања у земљи, упркос низу међународних криза.

На листи најомиљенијих политичара у земљи, немачка канцеларка поново заузима прво место.

Са великим одстојањем, на другом месту је министар спољних послова Хајко Мас (СПД), а на трећем министар финансија Олаф Шолц (СПД).

Радом нове председнице ЦДУ и актуелном министарком одбране Анегрет Крамп-Каренбауер задовољно је само 20 одсто испитаника.

То је најгори резултат до сада за ту политичарку.