У сиријској Раки још увек се откривају масовне гробнице, две године после пада екстремистичке исламске организације Исламска држава у том граду.

За време своје владавине, екстремисти су вршили масовна убиства, јавна стрељања, одсецања главе и друга зверства, преноси АП.

До сада је 5.218 тела ексхумирано из масовних гробница или испод рушевина уништених зграда око Раке, рекао је Јасер Камис, који води тим истражитеља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сирија: Још један напад дроновима у провинцији Идлиб

Он је додао да је међу њима око 1.400 бораца ИД, који су се разликовали по својој одећи, укључујући неке странце који су се борили на њиховој страни.

Од осталих, 700 су идентификовали чланови њихових породица, углавном зато што су они и закопали тела.

Како се наводи, већина ексхумираних тела је из периода дугогодишње ваздухопловне и копнене кампање за ослобађање Раке, коју су водиле курдске снаге помогнуте ваздушним нападима коалиције коју предводе САД.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  ШИРЕЊЕ УТИЦАЈА: Руска војска модернизује базу „Хмејмим“ и луку „Тартус“

Тај напад је уништио готово 80 одсто града Раке.

Како преноси дописник АП, последња масовна гробница у Раки, некадашњем тзв. главном граду Исламске државе, нађена је овог викенда када су комшије пријавиле смрад који долази из дворишта куће коју је Исламска држава користила као школу.
Првог дана копања извукли су два тела, а за неколико дана било их је 19, укључујући жене и децу.

Претпоставља се да су вероватно убијени у последњим данима борби за Раку.
Откриће, које су током викенда видели новинари Асошиејтед преса, било је 16. масовна гробница пронадена у Раки пошто су милитанти ИД били протерани у лето 2017.
Камис је рекао да ограничени ресурси успоравају потрагу и отежавају утврђивање узрока смрти већине ексхумираних тела.

Најмање две масовне гробнице са 1.400 тела пронађене су на отвореним местима у граду - јавном парку и тренажном комплексу, или на ивицама града.

чекујем да је ова кућа последња локација унутар града. Тада ћемо се фокусирати на село", рекао је Камис.

Рака је била седиште самопроглашеног калифата ИД, који се у врхунцу 2014. године године протезао преко трећине Сирије и Ирака. У осмогодишњем грађанском рату у Сирији више од 100.000 људи је приведено, отето или нестало, према подацима УН.

Десетине хиљада људи су вероватно нестале у масовним гробницама, од којих су многе биле жртве ИД-а.

Камис каже да је у граду пријављен нестанак 2.000 одоба.