Русија је најавила данас да распоређује савремене системе противваздушне одбране С-400 на архипелагу Нова Земља на Арктику, стратешком региону где Москва јача своје присуство последњих година.

Системи С-400 распоређени су на том архипелагу који се налази између Баренцовог и Карског мора и замењују старије ситеме С-300, саопштила је руска Северна флота, преносе руске агенције.

Прочитајте још: Турској испоручен други део руског система С-400

"Прелаз на нове системе С-400 знатно повећава зону контроле руске војске над ваздушним простором у Акртику", навела је Северна флота.

Русија годинама јача војну инфраструктуру у Арктику где има више модерних база, и нових аеродрома, преноси Франс прес.

Савремене ракете С-400 већ су распоређене у Арктику у регионима Мурманск и Архангелск, као и у републици Саха, преносе руски медији.

Прочитајте још: АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Откивају које руско оружје је без премца у мору

Поред великих резерви енергената Арктик је интересантан за Русију због пролаза Север-Исток. Русија се нада да ће у будуће моћи да експлоатише тај пролаз као велики комерцијални пут који везује Европу и Азију. Тај поморски пут је постао употребљивији због климатског загревања и топљења леда и очекује се да ће имати све већу улогу у трговинској размени.

Крајем августа Русија је лансирала прву пловећу нуклеарну централу на свету Академик Ломоносов, која треба да олакша економски развој Арктика и напаја нафтне платформе у региону.