ОДГОВОРИ на два кључна питања после напада дроновима на нафтна постројења у Саудијској Арабији - како ће се то одразити на цену "црног злата" и на општу безбедност - стизали су са светских берзи, наговештајима благог пада цена нафте, и из водећих престоница, од којих је најексплицитнија била Москва. Шеф руске обавештајне службе Сергеј Наришкин оценио је да постоји могућност "војног сценарија".

- Тај ризик постоји, али се ипак надам мирном разрешењу ситуације - рекао је он новинарима у Москви.

Односи Техерана и Вашингтона компликују се откако је председник Доналд Трамп повукао САД из иранског нуклеарног споразума и увео санкције Техерану. Уследили су напади и заплене танкера, а у јеку напетости Иран је оборио амерички дрон, због чега је Трамп издао наређење о нападу на Иран, па га повукао. Последњи напад на постројење нафте у Саудијској Арабији загрејао је реторику између Техерана и Вашингтона, и то уз дискретно груписање око лидера Ирана и САД.

Иако је побуњеничка група Хута у Јемену, иначе већ дуго на америчко-саудијској војној мети, преузела одговорност за напад на саудијско постројење "Армако", САД сматрају да иза њега стоји Иран. Хасан Рохани, председник Ирана, земље која штити Хуте, јуче је, у друштву колега из Русије и Турске, одговорио:

- Напади су били реципрочни одговор на вишегодишњу агресију према Јемену - рекао је Рохани.

С друге стране, шеф Беле куће Доналд Трамп је, после сусрета са бахреинским принцом наследником Салманом бин Хамадом ал-Калифом, рекао да је одлучан да помогне саудијском савезнику коме је паралисана производњу више од половине дневног извоза, уз више од пет одсто светске дневне производња сирове нафте.

- Чини се да је Исламска држава гађала нафтна постројења у Саудијској Арабији, али желимо да то потврдимо са сигурношћу - рекао је Трамп.

Врховни ирански верски вођа ајатолах Али Хамнеи истовремено поручује да ирански званичници "на свим нивоима неће разговарати са америчким званичницима":

- То је део њихове политике да врше притисак на Иран, али њихова политика максималног притиска на Иран ће пропасти - рекао је Хамнеи.

Амерички дневник "Вашионгтон пост" наводи да Иран заслужује део кривице за дестабилизацију Блиског истока, али да Трамп погоршава кризу слепо подржавајући пријатеље у Израелу и Саудијској Арабији.

- Напад на саудијску нафтну производњу је само последњи ударац, и далеко од тога да је заиста последњи - закључује лист.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ НАПАДА НА РАФИНЕРИЈУ: Какав је прави однос снага у Јемену?

АМЕРИЧКИ СИСТЕМ "ПАТРИОТ" НЕЈАК ЗА ДРОНОВЕ ХУТА

ХОЋЕ ли Путин успети да наговори саудијског краља Салмана да купи системе С-400 како би заштитио не само рафинерије већ и друге важне објекте, питање је које се наметнуло после најновије изјаве руског председника у Анкари. Путин је посаветовао руководство Саудијске Арабије да купи руске ПВО системе као што су то учинили Турска и Иран.

Саудијска Арабија тренутно има америчке системе "патриот" у које многи упиру прстом јер ако они нису успели да заштите нафтна постројења "Арамко" од дронова јеменских устаника Хута, како ће то успети у случају неког озбиљнијег напада.

Осим Путина и руски министар енергетике Александар Новак је изјавио да је Москва спремна да ојача безбедност саудијског нафтног комплекса.

Интересантно је да се још за време посете краља Саудијске Арабије 2017. године писало да је постигнут договор о куповини од Русије система С-400 као и противтенковских ракета "корнет-ЕМ", аутоматских минобацача АГС-30 као и аутомата "калашњиков" АК-103. Договорено је и да се у Саудијској Арабији производе "калашњикови" и муниција.

Московски војни коментатори су тада писали да се Ријад више не држи само Вашингтона него оружје жели да набавља и од Москве.

Касније се испоставило да је ипак све "компликованије" иако је први документ о куповини С-400 потписан 2017. али досад није реализован.

Председник Путин је у Осаки на маргинама састанка Г-20 потврдио наследном принцу Саудијске Арабије Мухамеду да планира да посети ове јесени Саудијску Арабију на позив краља Салмана. Нема сумње да ће за време тог сусрета Путин покушати да убеди краља Салмана да су системи С-400 ефикаснији од америчких "патриота", као што је јасно и да ће Американци учинити све да им Москва не преузме традиционалног, богатог купца њихове војне технике.

За време боравка у Москви саудијски краљ Салман је казао да развој односа са Русијом не нарушава стратешко партнерство са САД, али у Вашингтону сигурно не мисле тако.

(Б. Влаховић)


АНТИЋ: ГОРИВО НЕЋЕ ПОСКУПЕТИ ПРВИХ ДАНА

ЦЕНА деривата на бензинским станицама у Србији неће поскупети у првим данима након терористичких напада у Саудијској Арабији, уверен је министар енергетике Александар Антић.

- Нема дилеме да Србија, као увозно зависна држава када је сирова нафта у питању, зависи од цене сирове нафте у свету. Ипак, сада треба сачекати стабилизацију на тржишту, која се дешава, и у наредним данима видети како ће се ти догађаји рефлектовати на цену у нашој земљи - рекао је Антић. - Данас је цена сирове нафте неких десетак одсто већа него пре напада у Саудијској Арабији, иако је у почетку нафта поскупела 20 одсто.