САД су поднеле тужбу против бившег сарадник америчке Националне агенције за безбедност (НСА)Едварда Сноудена који је 2013. обелоданио тајне документе о телефонском прислускивању и интернет надзору америчких служби, наводећи да његова нова књига крши споразум о неоткривању поверљивих информација.

Америчко министарство правде навело је да је Сноуден објавио своје мемоаре а да их претходно није поднео на увид обавештајној служби, додајући да и говори које држи Сноуден крше уговор о поверљивости.

Како преноси Ројтерс, Сноуден, који од 2013. године живи у егзилу у Русији, изјавио је за амерички ЦБС да се САД нису сагласиле да му дају одбрану од јавног интереса, што би му омогућило да покуша да докаже да је његово објављивање информација било за опште добро.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Snouden bi želeo da dobije azil u Francuskoj

Он тврди да америчка администрација жели да против њега покрене другу врсту процеса.

"Желе да користе посебне процедуре, да могу да затворе судницу и да јавност не може да зна шта се дешава. Не желе ни пороту која би могла да размотри мотиве онога што сам уцинио", каже он, преноси Н1.бих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Snouden objavio memoare: ispovest odbeglog uzbunjivača ili izdajnika

Сноуден каже и да није тешко доказати да је прекршио закон објављивањем докумената 2013. године, али тврди да администрација није успела да покаже да је нанео штету националној безбедности.