Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да САД подржава Саудијску Арабију и њено "право да се брани" после напада на саудијска нафтна постројења која је описао као "ратни чин".

Помпео и саудијски принц престолонаследник Мухамед бин Салман срели су се у Џиди поводом напада дронова на кључно постројење за нафту, наводи АП.

Прочитајте још:
Саудијци приказали "неспорне доказе" иранске агресије; Трамп наредио увођење нових санкција Техерану

После сусрета је на твитеру нападе назвао "без преседана".

"Сједињене Државе подржавају право Саудијске Арабије да се брани. Претеће понашање иранског режима се неће толерисати", рекао је Помпео.

Прочитајте још:
РАСТУ ТЕНЗИЈЕ ПОСЛЕ НАПАДА: Зашто су Саудијска Арабија и Иран љути ривали?

Напади су проширили страх од ширег сукоба у региону, пошто су порасле тензије када је пропао нуклеарни споразум великих сила и Ирана, наводи АП.

Иран, који је негирао учешће у нападу који су извели побуњени јеменски Хути, упозорио је Сједињене Државе да ће узвратити уколико буде нападнут.

ЗАРИФ УПОЗОРИО НА ОПШТИ РАТ У СЛУЧАЈУ НАПАДА НА ИРАН


Ирански министар спољних послова Мохамед Џавад Зариф упозорио је данас да ће сваки амерички или саудијски војни удар на Иран за последицу имати "општи рат".

Зариф је то изјавио у интервјуу Си-Ен-Ену.

Та изјава је дата након што је амерички државни секретар Мајк Помпео недавни напад дроновима на саудијска нафтна постројења назвао "чином рата".