Фински премијер Анти Рине упозорио је Велику Британију да мора да изађе са новим предлогом споразума о Брегзиту до краја месеца или га ЕУ неће разматрати.


Анти Рине, чија земља председава ЕУ, рекао је после састанка са француским председником Емануелом Макроном у Паризу, да су се европске земље сагласиле да алтернативна решења договора морају бити писмено прослеђена до 30. септембра, преноси АП.

Британија планира да напусти ЕУ 31. октобра и премијер Борис Џонсон је рекао да је посвећен постизању споразума са Бриселом.

Како наводе француски дипломатски извори, порука Лондону је да време истиче и да се не може разговарати о споразуму за Брегзит без припреме.

Како сазнаје Ројтерс из дипломатских извора, европски званичници се нису договорили да 30. септембар буде прецизно одређен као дан за предају предлога, али наводе да после тога Савет ЕУ неће имати времена да донесе образложене одлуке на Самиту 17-18. октобра.

Британски главни преговарач за Брегзит Стивен Баркли састаће се са европским званичницима у петак у Бриселу, сазнаје Ројтерс.

БРИТАНИЈА ПОСЛАЛА НЕКЕ ПРЕДЛОГЕ ЕУ ЗА БРЕГЗИТ

БРИСЕЛ - Велика Британија је послала у Брисел део писаних предлога за промену Споразума о Брегзиту, сазнаје Ројтерс из дипломатских извора.

Како се подсећа, ЕУ је дала рок Лондону да до 30. септембра достави нове предлоге у писаној форми.

На Самиту Савета ЕУ половином октобра европски лидери и британски премијер Борис Џонскон требало би да размотре нови споразум како Велика Британија не би изашла из Уније без договора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брегзит без споразума, опција коју ЕУ не би желела

Камен спотицања претходном споразуму, који је одбацио британски парламент, било је питање границе између две Ирске.