Председник САД Доналд Трамп тражио је у јулу од новог лидера Украјине да истражи сина бившег потпредседника САД Џозефа Бајдена, пренела је агенција АП позивајући се на неименоване изворе.

Прочитајте још: Трамп више за санкције, него за војну акцију против Ирана

Демократе су осудиле, како су навеле, јасан покушај да се нанесе штета политичком ривалу.

Амерички медији претходно су пренели да је један узбуњивач из редова обавештајне заједнице поднео пријаву генералном инспектору америчких обавештајних служби, узнемирен због обећања које је Трамп, наводно, дао извесном страном лидеру.

Прочитајте још: Трамп примио Закерберга, у Конгресу оштри према Фејсбуку

Најновија контроверза заоштрила је сукоб демократа у Конгресу и Трампове администрације која одбија да преда пријаву званичника обавештајних служби или опише њен садржај, пренео је данас Глас Америке.

Трамп је у петак рекао да је пријаву поднео "политички пристрасан узбуњивач", али и додао да не зна ко ју је поднео.

Пријава је заснована на низу догађаја, међу којима је и телефонски разговор Трампа и украјинског председника Володимира Зеленског 25. јула, наводе добро обавештени извори.

Трамп је током разговора затражио од Зеленског да истражи активности Бајденовог сина Хантера, који је радио за једну украјинску компанију за гас, наводи један од извора упознат са садржајем разговора. Амерички председник није покренуо питање помоћи Украјини, што наговештава да није било речи о експлицитном тражењу уступака, додаје ВОА.