Сједињене Америчке Државе послале су разарач "Нице" са системима противракетне одбране "Егис" на север Персијског залива како би затвориле "рупу у противваздушној одбрани Саудијске Арабије", јавља телевизија ЦБС.

Прочитајте још: СА ЛИЦА МЕСТА: Фотографије нападнутих постројења у Саудијској Арабији


Према тврдњама САД, управо преко ваздушног простора изнад североисточног региона Саудијске Арабије, Иран је 14. септембра наводно извршио нападе на саудијска нафтна постројења.

Према постојећим информацијама, у овом тренутку на југу Персијског залива у близини обала Ирана се такође налази слични ракетни разарач, "Гонсалес".

Још један амерички разарач, ПРО, распоређен је у централном делу Персијског залива.

У водама Оманског залива, у непосредној близини Ормуског мореуза, налази се амерички носач авиона "Абрахам Линколн", ракетне крстарице и два разарача.

Из ове тачке, палубна авијација и крстареће ракете могу достићи сваку тачку на територији Ирана, пренео је Спутњик.

САД имају велику ваздухопловну групу у базама у региону у коју улазе стратешки бомбардери и вишенаменски ловци.

Командант америцких снага на Блиском истоку Френк Мекензи је ове недеље затражио од Вашингтона дозволу да се у регион пошаљу још три батерије ракетних комплекса за помоћ Саудијској Арабији у заштити њених нафтних постројења.

Раније је министар одбране САД Марк Еспер саопштио да ће Америка послати додатни војни контингент на Блиски исток као одговор на "агресију Ирана на Саудијску Арабију".

За нападе дроновима на саудијска нафтна постројења 14. септембра одговорност је преузела побуњеницка група Хути у Јемену, док САД за те нападе оптужују Иран.

Иран је негирао било какву умешаност у ове нападе.