БАНКРОТ британске компаније за организовање путовања "Томас Кук" после неуспелих преговора о финансијском спасавању предузећа старог 178 година, изазвао је цунами на светској мапи туризма. Преко ноћи без посла су остале десетине хиљада људи, још више туриста је остало "заробљено" негде по свету.

Прочитајте још:Јапан: Више од 400 летова отказано због тајфуна (ВИДЕО)

Око 22.000 запослених у овој компанији је стечајем остало без посла, док су власти приморане да се брину о 600.000 туриста у свету, организују чартер- -летове за повратак, али и компензацију клијентима. Све резервације с групом "Томас Кук" која је управљала хотелима, одмаралиштима и авио-компанијама за 19 милиона људи годишње у 16 земаља, сада су – отказане.

Прочитајте још: ОГРОМАН СКАНДАЛ НА ПОМОЛУ: Ербас одавао војне тајне?

Финансијске тешкоће су почеле пре неколико година због све веће конкуренције, али су се убрзале у августу. "Томас Кук" је успео да осигура спасилачки уговор вредан 900 милиона фунти који је водила његова највећа кинеска компанија "Фосун", али не и да одговори захтеву његових банака и прикупи додатних 200 милиона фунти за финансирање у ванредним ситуацијама. То је довело посао у питање. Пропаст је додатно убрзала забринутост клијената због неизвесности око "брегзита".

Највише туриста остало је "заробљено" у Европи, али и у Централној Америци, САД, Турској и Северној Африци.

У Хрватској, у Дубровнику је заробљено 190 путника "Томаса Кука", али је најдраматичнија ситуација у Грчкој, где је око 50.000 туриста, углавном на острвима Закинтос, Кос, Крф, Скијатос и Крит. Шеф грчке хотелске федерације Григорис Тасиос каже да је колапс "Томаса Кука" велики ударац за хотелијере, пошто многи аранжмани за одмор нису унапред плаћени.

Фото АП Туристи у Анталији у Турској


- Ситуација је прилично тешка. Она не погађа само британске туристе, већ и људе из других држава - рекао је Тасиос и додао је да ће се хотелијери обратити судовима како би покушали да наплате новац који им дугује "Томас Кук".

Пропаст ове британске компаније могла би да остави добављаче горива "празних џепова" и присили стотине туристичких агенција у Британији да ставе катанац на браву. Подагенти у Индији, Кини, Немачкој и нордијским земљама засада остају да раде, јер законски нису под британском јурисдикцијом. Ипак, они деле неке услуге, као што су 35 авиона "Томаса Кука", тако да ће и они бити изложени ризицима.

Фото АП Авиони остали на аеродромима


ЗА СРБИЈУ БЕЗ ВЕЋИХ ПОТРЕСА

ТУРОПЕРАТЕРУ "Томасу Куку" Србија није била много занимљиво подручје пословања. Можда је неко од наших туриста отишао индивидуално преко њих негде, али још не постоје те информације, објаснио је за "Новости" Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција.

- Због њиховог пропадања сигурно ће доћи до пада поверења у туристичке агенције - оцењује Сеничић. - Када је реч о томе како ће се то одразити на наше путнике, можемо рећи да је све још неизвесно. Може доћи до појефтињења аранжмана, јер је сигурно да ће се појавити велики број празних кревета по хотелима. Али, с друге стране, исто тако хотелијери, који су прилично оштећени, јер ће им многи аранжмани остати ненаплаћени, могу подићи цене или тражити плаћање унапред. Ј. Су.